ep presidentela reserva federalestados unidos jerome powell enruedaprensa posteriorla reunionpolitica monetariaorganismo celebrada19junio2019
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS

"Recentment, han repuntat els indicadors d'activitat econòmica i ocupació. La recuperació ha progressat més ràpidament de l'esperat i sembla enfortir-se". Són les paraules de Jerome Powell incloses en el discurs que el president de la Reserva Federal (Fed) pronunciarà aquesta tarda davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants dels EUA.

"Com hem emfatitzat al llarg de la pandèmia, la trajectòria de l'economia continua depenent del curs del virus. Des de gener, la quantitat de casos nous, hospitalitzacions i morts ha disminuït; i les vacunes en curs ofereixen l'esperança de tornar a condicions més normals al final d'enguany.

Mentrestant, el continu distanciament social i l'ús de máscarillas ens ajudaran a aconseguir aquest objectiu", ha afegit el banquer central en el seu discurs, que ja ha estat publicat per la Fed.

No obstant això, el dirigent ha afegit, en línia amb les seves paraules dels últims mesos, que "la recuperació està lluny de ser completa, per la qual cosa, a la Reserva Federal, continuarem brindant a l'economia el suport que necessita mentre sigui necessari".

PREVISIONS DE LA FED

La Fed anticipa ara, segons les seves previsions de la setmana passada, que el PIB dels Estats Units repuntarà amb moltíssima força el 2021, un 6,5% enfront de la seva anterior estimació del 4,2%. Al mateix temps, preveu que la seva mesura favorita d'inflació, la taxa PCE, pujarà fins al 2,4% enguany (al desembre en va pronosticar un 1,8%).

No obstant això, de cara a 2022, la taxa de creixement es normalitzarà fins al 3,3% i la inflació PCE no pujarà del 2%. Tot això, segons els membres del FOMC al seu ja cèlebre diagrama de punts (dot plot), amb uns tipus que es mantindran al 0%-0,25% fins a 2023.

El mateix Powell es va cobrir l'esquena en assenyalar que "les previsions són molt més incertes que en condicions normals. Mai havíem tingut una pandèmia com aquesta ni uns estímuls fiscals d'aquesta grandària".

Encara que sí que va voler ser molt clar sobre la inflació en considerar que "repuntarà de manera transitòria per la reobertura de l'economia, perquè hi ha molts sectors que no han obert, però les expectatives d'inflació a llarg termini estan ben ancorades al 2%", afirma Powell.

Així les coses, va descartar una excessiva preocupació pel recent repunt en el rendiment dels bons, que va provocar una forta correcció del 12% en l'índex tecnològic Nasdaq, a causa d'una rotació dels inversors cap a actius més associats al cicle econòmic.

Noticias relacionadas

contador