first republic bank
First Republic Bank

La fallida de Silicon Valley Bank ha sembrat el pànic al sector financer. El temor d'un contagi és molt real i la majoria de bancs a banda i banda de l'oceà Atlàntic han començat la setmana amb fortes pèrdues. Un dels més afectats està sent el californià First Republic Bank que, després de registrar fortes caigudes la setmana passada, s'està desplomant un 75% a la sessió de Wall Street.

En un comunicat emès diumenge a última hora, l'entitat radicada a San Francisco va emetre un comunicat intentant mitigar la preocupació al voltant del seu negoci després del col·lapse d'SVB. A l'escrit, la companyia californiana va destacar que tenia més de 70.000 milions de dòlars en liquiditat no utilitzada per finançar operacions gràcies a diversos acords amb la Reserva Federal (Fed) i el banc JP Morgan.

“La capacitat de préstec addicional de la Reserva Federal, l'accés continuat al finançament a través del Federal Home Loan Bank i la possibilitat d'accedir a finançament addicional a través de JPMorgan Chase augmenta, diversifica i reforça encara més el perfil de liquiditat existent de First Republic”, van explicar des del banc.

“Les posicions de capital i liquiditat de First Republic són molt sòlides, i el capital es manté molt per sobre del llindar regulatori per a bancs ben capitalitzats. First Republic continua finançant préstecs, processant transaccions i atenent plenament les necessitats dels clients mitjançant la prestació d'un servei excepcional”, va expressar Jim Herbert, fundador i president executiu del banc.

Segons dades del gener, First Republic tenia 212.600 milions de dòlars en actius sota gestió. Així mateix, el banc de San Francisco no ha estat l'única entitat financera regional a veure's sota pressió després de la implosió d'SVB.

CAIGUDA DELS BANCS REGIONALS

A més, Charles Schwab Corporation, una societat de cartera d'estalvis i préstecs, també està registrant caigudes al voltant del 17% durant la sessió d'aquest dilluns de Wall Street.

Les caigudes s'estan estenent per tot el sector, i l'índex de bancs regionals Regional Banks Select Industry Index que elabora S&P Global està registrant pèrdues properes al 10% a la sessió.

Entre les entitats que estan registrant pèrdues més pronunciades destaquen KeyCorp, que es deixa un 24%, Comerica (-22%), Zions Bancorporation (-20%) i Fifth Third Bancorp (-16%)

Les autoritats federals van tancar Silicon Valley Bank divendres passat i van confiscar els seus dipòsits en la fallida bancària més gran dels Estats Units des de la crisi financera del 2008. Aquest col·lapse, d'acord amb alguns experts, suposa també la segona fallida bancària més gran de la història.

Després d'aquests esdeveniments, nombrosos analistes pronostiquen que la Reserva Federal (Fed) donarà un cop de volant en la seva política monetària. Diversos experts destaquen que la Fed ha apujat els tipus massa ràpid i creuen que no cometrà la gosadia de trepitjar l'accelerador aquest mes després de totes aquestes turbulències. Goldman Sachs va més lluny i ha dit que no veu motius perquè la Reserva Federal dugui a terme una pujada de tipus a la reunió de la setmana que ve a causa de les “tensions recents al sector financer”. “A la llum de la tensió al sistema bancari, ja no esperem que el FOMC dugui a terme una pujada de tipus en la seva propera reunió del 22 de març”, han indicat des del banc novaiorquès.

Cal assenyalar també que els mercats no estan comprant el pla dels reguladors bancaris nord-americans, ja que el sector financer s'està desplomant aquest dilluns a banda i banda del món. A Espanya, les caigudes dels principals bancs de l'IBEX35 ronden al 7%.

Noticias relacionadas

contador