dl svb silicon valley bank logo collapse us usa united states of america california technology lender logo 2
Silicon Valley BankSharecast graphic / Josh White

La fallida de Silicon Valley Bank (SVB) continua cuejant. Després de la caiguda en desgràcia i la liquidació, el govern dels EUA ha decidit intervenir-hi. Ha sortit al rescat en comprometre's a protegir plenament els diners de tots els dipositants de l'entitat i que hi tinguin accés aquest mateix dilluns.

Els reguladors bancaris van aprovar el pla aquest diumenge, amb què pretenen donar suport als dipositants. En aquests moments es considera una cosa fonamental per intentar frenar el pànic i que els problemes s'estenguin a altres bancs. D'aquesta manera, els dipositants tant de l'SVB com del Signature Bank de Nova York, que ha estat font de finançament per a les empreses de criptomonedes i que va ser tancat diumenge per temors de contagi sistèmic, tindran ple accés als seus diners.

El Departament del Tresor nord-americà considera tant SVB com Signature riscos sistèmics, cosa que li dona autoritat per desfer ambdues institucions per "protegir plenament tots els dipositants." El fons d'assegurança de dipòsits de la Corporació Federal d'Assegurances de Dipòsits (FDIC, per les sigles en anglès) s'utilitzarà per cobrir els dipositants, molts dels quals no estaven assegurats a causa del límit de 250.000 dòlars dels dipòsits garantits, que ara ha estat eliminat.

Així mateix, la Reserva Federal (Fed) ha decidit crear un nou Programa de Finançament Bancari a Termini destinat a salvaguardar les institucions afectades per la inestabilitat del mercat a causa de la fallida de l'SVB.

Les tres autoritats han emès un comunicat conjunt en què expliquen que no hi haurà rescats ni costos per als contribuents associats a cap dels nous plans. Tot i que els accionistes i alguns creditors no garantits no estaran protegits i perdran totes les seves inversions.

"Estem prenent mesures decisives per protegir l'economia dels Estats Units mitjançant l'enfortiment de la confiança pública al nostre sistema bancari", han dit en una declaració conjunta del president de la Reserva Federal, Jerome Powell, la secretària del Tresor, Janet Yellen, i el president de l'FDIC, Martin Gruenberg.

Sota el nou pla, la Fed oferirà préstecs de fins a un any a bancs, associacions d'estalvi, cooperatives de crèdit i altres institucions, a les quals demanarà que pignorin garanties d'alta qualitat, com ara bons del Tresor, deute d'agències i valors recolzats per hipoteques.

"Aquesta mesura reforçarà la capacitat del sistema bancari per salvaguardar els dipòsits i garantir el subministrament continu de diners i crèdit a l'economia", ha dit la Fed en una nota, en què afirma estar preparada per "fer front a qualsevol pressió de liquiditat que pugui sorgir".

Per part seva, el Departament del Tresor posarà sobre la taula fins a 25.000 milions de dòlars del seu Fons d'Estabilització Canviària com a suport davant qualsevol possible pèrdua derivada del programa de finançament.

Aquests plans de rescat han portat a la memòria records de la crisi financera, però Yellen ha dit aquest diumenge que no hi hauria rescat de l'SVB. "No ho tornarem a fer. Però ens preocupen els dipositants i estem centrats a intentar satisfer les seves necessitats", va apuntar en una entrevista a la CBS.

El president dels EUA, Joe Biden, va elogiar aquestes mesures i va anunciar que hi haurà conseqüències. "Estic fermament compromès a fer que els responsables d'aquest desastre rendeixin comptes plenament i a continuar els nostres esforços per reforçar la supervisió i la regulació dels grans bancs perquè no ens tornem a trobar en aquesta situació", ha apuntat.

Noticias relacionadas

contador