platacb11

Sense fer molt soroll, sempre a l'ombra de l'or, la plata ha pujat més d'un 70% interanual respecte a l'anèmic avanç del 6,4% registrat per la seva 'germanastre'. I els estrategs de matèries primeres asseguren que al seu ral·li encara li queda potencial alcista.

"Té un aspecte tècnic interessant", reconeix l'analista de Bolsamanía, J.M. Rodríguez. "Sembla estar construint un triangle ascendent, és a dir, tenim la zona de resistència horitzontal als 30 dòlars, i com a suport una recta que uneix els mínims creixents des del passat estiu", assenyala a continuació.

"L'interessant és veure si finalment supera la zona dels 30 dòlars, i si és en espelmes setmanals i amb folgança, molt millor", destaca. "Si ho fa, quedarà confirmat aquest triangle ascendent, i el normal és que vagi a buscar els màxims històrics a la zona dels 50 dòlars en qüestió de setmanes i fins i tot mesos, no de manera immediata", conclou Rodríguez.

La plata està en gairebé tot el que ens envolta: electrònica de consum, càmeres, joies, monedes... la seva durabilitat i capacitat per conduir l'electricitat expliquen la seva especial protagonisme al sector industrial i tecnològic, segons defensa el Silver Institute.

Ole Hanson, de Saxo Bank, subratlla que el 50% de la demanda de la plata prové del sector industrial, i la resta d'inversors, però el seu ral·li es deu al primer. "La demanda industrial és probablement la principal causa que explica les pujades de la plata i per què està rendint millor que l'or", explica a la CNBC.

El 'boom' de les energies renovables també ha donat un cop de mà a la plata, que entre altres s'utilitza per a la fabricació de panells solars, cosa que aplana encara més el seu camí per seguir pujant en el futur.

SENSE PERDRE DE VISTA L'OR

"Si l'or puja, la plata sol fer-ho encara amb més força", recorda Hanson. "Per la qual cosa la majoria d'inversors estaran mirant de reüll els preus de l'or, el dòlar i els tipus d'interès", assevera.

Actualment, la plata segueix cotitzant molt per sota dels seus màxims històrics que, com hem dit abans, es troba als 50 dòlars per unça i van ser registrats per aquest metall fa 10 anys, el 2011. al llarg termini, Hanson no veu senyals de debilitat en el valor: "si la transformació verda segueix cap endavant, la demanda de la plata seguirà pujant i, si aprofita diversos d'aquests vents de cua, pot pujar encara més que la resta de metalls", augura.

Noticias relacionadas

contador