• L'IBEX ha trencat el suport dels 8.540 punts, però ràpidament s'ha canviat de tendència
  • La banca ha empès a l'IBEX a tancar en positiu, pendents del que digui Draghi el dijous
lourde-defaite-electorale-pour-matteo-renzi

L'IBEX-35 no s'ha deixat arrossegar pel referèndum italià i ha aconseguit tancar en verd, però es manté en el 8.600. Concretament, el selectiu espanyol ha pujat un 0,77% fins als 8.664,7 punts. L'índex espanyol ha començat amb caigudes, i fins i tot ha trencat el suport dels 8.540 punts, però ràpidament s'ha donat la volta. Els bancs han empès al selectiu a tancar amb guanys.

No obstant això, ha estat ArcelorMittal el valor que ha liderat els guanys amb una pujada del 5,26% fins als 7,5 euros. Després de la companyia acerera, els dos següents valors sí que han estat bancs. Així, CaixaBank s'ha revaloritzat un 3,4% fins als 2,86 euros. Per la seva banda, Banco Popular ha pujat un 2,56% fins als 0,92 euros. Dijous passat, l'entitat va aprovar en consell d'administració rellevar al seu president Ángel Ron després de 12 anys i triar a Emilio Saracho. Malgrat aquesta decisió, els baixistes augmenten la seva pressió sobre Popular.

Els bancs han empès al selectiu a tancar amb guanys, encara que ArcelorMittal ha liderat les pujades

Els dos bancs amb més pes en el selectiu també han tancat amb importants pujades. Així, Banco Santander ha avançat un 1,4% fins als 4,35 euros, mentre que BBVA ha pujat un 1,02% fins als 5,85 euros.

En el costat de les caigudes, Grifols ha estat el fanalet vermell de la sessió, ja que ha cedit un 3% fins als 17 euros. En la part baixa de la taula li ha acompanyat Técnicas Reunidas, amb una caiguda de l'1,43% fins als 35,5 euros i Xarxa Elèctrica que s'ha deixat un 1,23% i s'ha situat en els 16,45 euros. Entre les pèrdues també destaca la caiguda d'Endesa del 0,26% després que hagi interposat un recurs contenciós-administratiu en l'Audiència Nacional en contra de l'ordre ministerial en la qual es fixen els nous percentatges de repartiment del finançament del bo social en 2016.

Al Mercat Continu, aquest dilluns cal parlar de Codere que segueix amb pujades. Aquesta jornada, el valor s'ha revaloritzat un 9,2% fins als 0,95 euros i ha aconseguit marcar màxims històrics. Les accions de l'empresa a més han aconseguit un volum de negociació de 3,73 milions de títols quan la seva mitjana diària és de 2,2 milions. Codere ha protagonitzat importants pujades després que Cordish anunciés que s'havia fet amb un terreny a Madrid per construir un macrocomplexe d'hotels, oci i casino.

EUROPA MIRA A ITÀLIA

En la resta de borses europees s'ha imposat el verd, excepte en l'índex italià que ha tancat amb una caiguda del 0,21% després que el 60% dels italians hagin votat 'no' a la reforma constitucional proposada per Matteo Renzi. De fet, el primer ministre va anunciar després dels resultats la seva dimissió.

A més, els valors bancaris del FTSE MIB, l'índex de referència de la Borsa de Milà, han experimentat caigudes significativas.en concret, les accions dels principals bancs transalpins han registrat descensos generalitzats que superaven el 3% a mitja sessió, però que al tancament, el descens ha estat més pronunciat. Així, Banca Popolare di Milano ha caigut un 7,91%, Banc Popolare un -7,74% i Unicredit un -3,17%.

Per la seva banda, Monte dei Paschi, l'ampliació de la qual de capital per valor de 5.000 milions d'euros podria frustrar-se després de la dimissió del primer ministre italià, ha caigut un 4,21%. Entre altres valors, Mediobanca i Intesa Sanpaolo descendien un 4,24% i un 1,03%, respectivament.

En la resta de borses europees s'ha imposat el verd, excepte en l'índex italià que ha tancat amb una caiguda del 0,21%

Per la seva banda, el DAX 30 alemany ha pujat un 1,63%, el CAC 40 un 1% i el FTSE 100 de Londres ha avançat un 0,24%. Després d'aquesta jornada del dia després d'Itàlia, els inversors fixen la seva mirada en el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, que intervindrà dijous que ve.

Alguns preveuen que Draghi ofereixi un discurs especialment 'dovish' (pessimista) i ja ningú dubta que s'estendrà el programa de compra d'actius (es preveu que s'incrementi en sis mesos més i que es mantingui sense canvis la quantitat mensual destinada a la compra d'actius, de 80.000 milions d'euros).

ANÀLISI TÈCNICA

“Molt interessant la sessió d'aquest dilluns, encara que ja no tant per les pujades finals que se situen lluny dels màxims de la sessió. Interessant perquè en la mateixa sessió hem tocat nivells de suport i de resistència importants”, apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. El selectiu despertava amb caiguda del 1% que li portaven a perforar, encara que per molt poc, el suport dels 8.540 punts (ha marcat un mínim en els 8.512). Un parell d'hores després pujava amb força i marcava un màxim de la sessió en els 8.750 punts (quan la resistència està en els 8.755-8.760 punts). “I si bé tanca en la part intermèdia del moviment almenys ens ha reafirmar en els nivells, a les zones de control a vigilar”, afegeix l'expert.

Atenent al gràfic del vaixell almirall del nostre mercat, Banc Santander, m'agrada des d'on està tractant de rebotar. Si agafem un gràfic des de finals de juny el que tenim és un impecable canal alcista. Canal la base del qual, per definició suporti, pansa exactament pels mínims d'aquest dilluns. “El que vol dir que en la mesura en què no es perfori el suport dels 4,20 euros, en tancaments, el normal seria que el títol intentés de nou reestructurar-se a l'alça amb certa alegria a la recerca de la resistència que presenta en els 4,63 euros i per damunt els 5 euros”, conclou l'analista.

contador