• La seva cartera de bons espanyols va ser la que més va créixer entre els principals països
nbim slyngstad
Bolsamanía

És la 'guardiola' de les pensions nòrdiques, cosa que va poder haver estat el Fons de Reserva de la Seguretat Social abans que el Govern de Mariano Rajoy l’hagi deixat morir durant els últims anys. Noruega, però, no ha deixat d'invertir en borsa, bons i actius immobiliaris les seves reserves de divises (majoritàriament procedents de l'exportació de petroli) des de fa tres lustres fins convertir-se en el major fons sobirà del món.

Segons les dades presentades avui a Oslo, el Norges Bank Investments Management (NBIM) va situar el deute del Tresor Públic espanyol com una de les seves inversions preferides, on va acumular al tancament de 2017 48.221 milions de corones (uns de 5.000 milions d'euros), un 16% més trimestral i un 38% més interanual. Vuit de cada deu euros que van invertir els noruecs en deute espanyol van anar a parar a les emissions de l'agència estatal que dirigeix ​​Emma Navarro.

La inversió en bons del Regne d'Espanya es va situar en sisena posició per darrere dels EUA, Japó, Alemanya, Regne Unit i França, però va superar la d'altres països com Mèxic, Corea del Sud, Itàlia i Austràlia. Els diners en bons espanyols en cartera del fons va ser un dels que més va augmentar el 2017, superant França (els bons en cartera de l’NBIM van créixer un 29%) i contrasta amb el decreixement experimentat en la inversió en bons britànics, alemanys o italians, entre d'altres posicions.

El vehicle inversor de l'estat noruec va assolir un patrimoni de 878.400 milions d'euros, després de guanyar 106.407 milions el 2017 amb una rendibilitat del 13%. Gran part del secret en l'increment de la valoració del fons reserva noruec va estar en el bon comportament de la borsa durant el passat exercici. El Govern de Noruega va retirar 50.000 milions d'euros del fons el 2017 per gastar-los en les seves pensions i serveis socials al país. Yngve Slyngstad, conseller delegat d’NBIM, va destacar que "el guany acumulat del fons des de la seva creació [als anys 90] ha superat els 4 bilions de corones noruegues (413.977 milions d'euros)".

La posició en bons del Tresor Públic que dirigeix ​​Emma Navarro, emesos amb la garantia del Regne d'Espanya, no va ser l'únic deute a casa nostra. Fins a 32 emissors espanyols van tenir Noruega com un dels seus principals compradors d'obligacions, bons o lletres. En conjunt, el fons sobirà nòrdic mantenia al tancament de 2017 uns 59.292 milions de corones (uns 6.200 milions d'euros) en renda fixa a Espanya, el 80% en el Tresor. Es tracta de la posició més alta en deute d'Espanya en tota la sèrie històrica, que data des del 1998.

Noticias relacionadas

contador