coronavirus-des-soignants-portent-des-masques-dans-un-hopital-qui-accueille-des-patients-malades-du-covid-19 20200330174537

Després d'un primer trimestre horrible, en el qual les borses mundials s'han esfondrat -l'Ibex ha acabat com el pitjor índex europeu, amb un enfonsament del 29%-, abril ha començat amb més pèrdues del 3% per a l'índex espanyol, després de les previsions pessimistes de Donald Trump respecte al coronavirus. El president dels Estats Units ha dit que les dues setmanes vinents seran "molt doloroses" i ha estimat que la malaltia causarà entre 100.000 i 240.000 morts al país. Els futurs nord-americans es deixen ara un 1,5% i a l'Àsia han dominat els números vermells aquesta matinada.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Trump ha declarat que els esforços dels nord-americans per frenar la propagació del coronavirus són una "qüestió de vida o mort" i ha instat els ciutadans a fer cas de les directrius de l'Administració. Ha augurat que el país aviat veurà la "llum al final del túnel" de la pandèmia que ha matat més de 3.500 nord-americans i n'ha infectat 170.000.

"Vull que tots els americans estiguin preparats per als dies difícils que s'aproximen", ha dit Trump. "Passarem per dues setmanes molt dures", ha recalcat.

Com a mesures per frenar el virus, després del paquet de 2 bilions de dòlars aprovat la setmana passada, el president dels EUA advoca ara per un fons de 2 bilions de dòlars en infraestructures. "Atès que les taxes d'interès per als Estats Units són a zero, aquest és el moment d'aprovar el nostre projecte de llei d'infraestructures tan esperat durant dècades", ha indicat.

Aquí a Espanya les pròximes setmanes també sembla que continuaran sent dures. Els contagis per coronavirus han arribat a 102.136 casos positius, 7.719 més les últimes 24 hores, segons les últimes dades facilitades pel Ministeri de Sanitat. En total, hi ha 9.053 morts, 864 en un dia, que suposa un nou rècord. Encara que també hi ha 22.647 recuperats, 3.388 en un dia.

En el capítol de dades macro, després de les referències positives ahir a la Xina, avui la tendència es confirma amb el PMI manufacturer Caixin, que s'ha situat per sobre del 50 (50,1 sobre una previsió de 46 i l'anterior dada de 40,3). Més notícies esperançadores des de la Xina que, no obstant això, en certa mesura ja s'esperaven, atès que la recuperació hi ha començat abans.

Per part seva, l'enquesta del Banc del Japó sobre els grans fabricants va caure a -8, la lectura més baixa en set anys. A Europa, no obstant això, els PMI han estat negatius, també com s'esperava. El PMI manufacturer de març de la Zona Euro ha caigut fins a nivells no vists en 92 mesos (44,5 des de 44,8 i la previsió de 44,7).

Als EUA, les dades d'atur de la consultora ADP ha mostrat la destrucció de 27.000 ocupacions al març, per sota dels 150.000 acomiadaments anticipats pel consens, encara que aquesta dada no ha mostrat totalment l'impacte de les mesures de confinament adoptades al país. A més, les dades sobre el sector manufacturer americà al març no han estat tan negatives com s'esperava.

Al front empresarial, continua el devessall de retallades i suspensions de dividends. El Banc d'Anglaterra ha forçat a les entitats britàniques a suspendre els seus. HSBC i Standard Chartered han registrat un fort enfonsament a la borsa d'Hong Kong per aquest motiu.

En altres mercats, el petroli Brent cotitza pla a 20,50 dòlars, després de marcar mínims dels últims 18 anys aquest dilluns. L'or negre ha tancat el trimestre més baixista de la seva història amb un històric enfonsament del 66%. A més, l'euro es devalua un 0,8% i es canvia a 1,0938 dòlars i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,9%, mentre la prima de risc espanyola puja fins a 118 punts.

ANÀLISI DE L'IBEX 35

"Tot i les caigudes d'aquest dimecres les implicacions són nul·les. I ho són perquè no hem perforat cap suport. Però és que encara que recuperéssim els 7.000 punts, tot seguiria igual. I és que la zones de control de molt curt termini es troben als 6.500 punts com a suport més immediat i per sota hi tenim els 6.148 i els 5.814 punts", argumenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Mentre que per dalt, pel costat de les resistències, tenim els 7.058, el buit baixista dels 7.437 i els 8.000 punts (50% d'ajust/reculada). Ara mateix estem en terra de ningú, però dins d'un rebot", conclou aquest expert.

Noticias relacionadas

contador