brokercbpartidopartido

El Nasdaq 100 ja cotitza en positiu enguany (+11%), l'S&P està a punt de fer-ho (-3%), mentre que el Dow Jones cau un 8%. A Europa, al Dax també li manca poc per posar-se en verd al 2020 (cedeix al voltant d'un 5,7%), mentre que l'EuroStoxx perd un 12%, el Cac, un 15%, el Ftse 100 també un 15%, i el Ftse MIB italià, un 16%. A la cua de tots, com és habitual últimament, s'hi situa l'Ibex, que és el pitjor del 2020, amb caigudes del 20%.

Els experts de Bolsamanía estimaven fa una setmana que les borses continuarien avançant posicions, i ha estat així. No obstant això, és cert que en recopilar les opinions de diferents analistes de mercat, es comença a observar un cert 'mal d'altura', temor que acabi esclatant tot per algun costat pel que comença a semblar un excés d'optimisme.

Els experts de Bankinter, que durant tot aquest temps de crisi han estat considerablement positius pel que fa a les borses, reconeixen en aquest sentit que va tot "tan bé, que gairebé comença a fer por".

Les últimes dades econòmiques, sumat a la reobertura de les economies, o a les notícies sobre possibles vaccins, han contribuït a fer pujar les borses. Els PMI del sector serveis que es van publicar aquest dimecres, o les dades d'ocupació més positives de la consultora ADP als EUA, per posar alguns exemples, han alimentat l'optimisme. Malgrat això, els analistes insisteixen que s'està assistint 'només' a una millora de les dades macro, però que continuen sent molt negatives. Aquestes referències suposen un estímul més per tenir esperances que les coses vagin millorant, "però no significa que la situació no sigui enormement dolorosa per a molta gent", apunta Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets.

Per a aquest expert, resulta sorprenent el bon comportament de les borses nord-americanes, per exemple, tal com estan les coses. "Sembla gairebé surrealista que, en un moment en què els EUA s'enfronta a la taxa d'atur més alta des de fa dècades, els índexs estiguin tornant a comprovar, i en alguns casos hagin marcat, nous màxims històrics", reconeix.

POCS S'ATREVEIXEN A PRONOSTICAR CAIGUDES

Malgrat tot, pocs s'atreveixen a anticipar quan i com tornaran a caure les borses, i la majoria, encara que amb prudència, consideren que aquest bon to continuarà.

"Si no sorgeix algun factor de risc imprevist, com podria ser un empitjorament de les tensions entre els EUA i la Xina que provoqui la ruptura de l'acord comercial signat al desembre entre totes dues potències, creiem que el to als mercats de valors continuarà sent positiu, sense descartar petites correccions puntuals, producte de la sobrecompra en alguns índexs i valors", apunten des de Link Securities.

Hussein Sayed, estrateg cap de FXTM, assumeix que els fonamentals actuals no justifiquen les pujades que s'estan veient a les borses, si no que es deuen al suport dels bancs centrals, i comença a tenir dubtes. Tot i així, tampoc no s'atreveix a apostar contra del mercat.

La incertesa latent i el risc que tot empitjori en qualsevol moment no vol dir que s'hagi d'apostar en contra dels índexs, assenyala. "El ral·li podria tenir un altre tram, sobretot perquè el dòlar sembla estar en una trajectòria descendent, la qual cosa podria ser un senyal que els inversors s'estan tornant més optimistes i augmentant la seva exposició al risc. No obstant això, per a aquells que han obtingut guanys significatius durant els últims mesos, protegir les seves carteres de la caiguda pot ser una bona idea", aconsella.

Noticias relacionadas

contador