ep economiabolsa- ibex 35 pierde9200 puntosla media sesion
EUROPA PRESS - Archivo

L'Ibex no va poder el divendres, en tancament setmanal, amb els 9.410 punts, i continua allunyant-se d'aquesta resistència clau avui (Ibex: -0,27%. 9.309; Cac: -0,27%; Dax: -0,21%). Les tensions entre Iran i els Estats Units continuen preocupant el mercat. En el costat positiu, l'esperat triomf dels Conservadors a Grècia agrada als operadors. A Espanya, les elèctriques són el gran llast aquest dilluns. Totes elles cauen, començant per Enagás (-6%) enmig de la tensió per les novetats reguladores de la CNMC.

  • 11.123,40
  • 1,27%

Iran va anunciar aquest diumenge que augmentarà el seu enriquiment d'urani "en unes poques hores" per sobre del límit establert en l'acord nuclear de 2015, una mesura que podria culminar amb el retorn de totes les sancions internacionals contra Teheran.

“Com havíem anunciat, Iran incrementarà el seu nivell d'enriquiment d'urani a partir d'avui”, va comunicar el viceministre d'Exteriors iranià, Abbas Araghchi, durant una conferència a Teheran. I va assegurar que aquest pas no viola el Pla Integral d'Acció Conjunta (PIAC), l'acord nuclear signat en 2015 amb les grans potències, perquè els Estats Units el va abandonar l'any passat de forma unilateral.

No obstant això, el que sí que generarà aquesta decisió és una major tensió en les ja difícils relacions amb els EUA que, amb la seva política de “màxima pressió”, intenta obligar la República Islàmica a signar un pacte encara més restrictiu.

Àsia ha caigut amb força aquesta matinada per tot l'assumpte d'Iran. Els experts també expliquen que la bona dada d'ocupació als EUA del divendres allunya les possibilitats d'una retallada de tipus i això penalitza a les bosses.

L'altre assumpte de la jornada és el resultat de les eleccions a Grècia d'aquesta diumenge que han donat la victòria, per majoria absoluta, als Conservadors. S'esperava aquest resultat que és ben rebut pel mercat i que acaba, políticament parlant, amb un període convuls i de rescats al país.

DEUTSCHE BANK, ENAGÁS, IAG...

En el pla empresarial, Deutsche Bank és clar protagonista després d'anunciar una "transformació radical" que inclou l'acomiadament de 18.000 empleats fins a 2022 a través d'una significativa reducció de la seva banca d'inversió. En relació amb aquestes decisions, el Consell d'Administració té la intenció de recomanar que no es pagui un dividend per als exercicis 2019 i 2020. L'entitat puja un 4% en bossa aquest dilluns.

Enagás torna a destacar aquest dilluns per les fortes caigudes que està registrant. La companyia es deixa un altre 6%. Els analistes expliquen que les circulars sobre retribució en els sectors d'electricitat i gas que va fer públiques la setmana passada la CNMC l'afecten especialment a ella de forma negativa. En tres sessions, la companyia es deixa un 16% en bossa.

Per part seva, IAG ha comunicat aquest dilluns que s'enfronta a una multa de 183 milions de lliures a Regne Unit per la sostracció de dades a British Airways que va tenir lloc en 2018. L'empresa ha dit que presentarà els recursos que siguin necessaris per a no haver de fer front a aquesta sanció.

Noticias relacionadas

contador