ep hombre felicidad estetica 20190513143403
CEDIDO POR SANDRA CAMPRUBÍ - Archivo

És interessant observar com, mentre una part del mercat està eufòrica, pujada en "una onada d'optimisme", una altra està, si més no, cauta. I és que, hi ha experts que reconeixen que les notícies sobre les vacunes contra la COVID-19 són molt bones i també valoren els avenços polítics als Estats Units, però al mateix temps recorden que la pandèmia segueix el seu curs i tenen clar que les coses no van a millorar d'avui per demà.

Les borses s'han disparat el novembre. L'última fita ha vingut de la mà dels nous màxims a l'S&P, el Rusell i el Dow Jones, amb aquests 30.000 punts que no s'havien vist mai. Danske Bank considera que aquestes alces generalitzades i la menor volatilitat haurien d'afavorir que segueixi augmentant el posicionament en la renda variable. Bankinter subscriu aquesta idea i remarca que la inèrcia del mercat és alcista, una vegada que els principals riscos s'han aclarit.

No obstant això, al costat dels optimistes apareixen també veus cautes. Naeem Aslam, director d'anàlisi de la companyia britànica AvaTrade, afirma que, malgrat aquesta eufòria, realment els inversors saben que a mitjà termini encara hi ha grans reptes i qüestions que requereixen ser ateses.

"Sí, la presència de la vacuna ha respost a moltes preguntes i estem en una situació molt millor avui en dia en comparació amb el començament d'aquest any. Però això no canvia el fet que passarà força temps abans que les coses tornin al seu curs. Això vol dir que l'optimisme estimulat per la vacuna i l'evolució política (als EUA) pot ser una mica excessiu i la realitat és que el camí de la recuperació està encara ple d'obstacles", reconeix.

Aslam afegeix que qualsevol amenaça important que aparegui en el tauler podria fer descarrilar el repunt del mercat de valors o la recuperació econòmica.

França planeja suavitzar gradualment el tancament nacional a partir de dissabte, i permetrà que les petites botigues tornin a obrir. El país gal vol començar a vacunar a finals de desembre o principis de gener. Mentrestant, Alemanya està considerant la possibilitat d'estendre el seu tancament parcial fins almenys al 20 de desembre, amb un nou enduriment d'algunes restriccions.

Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets, s'ha mostrat des del principi molt contingut a l'hora de valorar aquest fort rebot de l'últim mes a les borses. Adverteix en els seus comentaris diaris de les últimes setmanes que els inversors estan pujats en "una onada d'optimisme" que es pot trencar en qualsevol moment. Així, aquest mateix dimecres afirmava que "el camí segueix sent llarg i ardu", malgrat que les perspectives a les borses i en l'economia han millorat clarament gràcies a la vacuna.

"Emmanuel Macron va anunciar una modesta relaxació en el tancament de França, no obstan això, això va resultar decebedor per als bars i restaurants, als quals se'ls va comunicar que hauran de romandre tancats fins al 20 de gener. Al Regne Unit, el govern també va esbossar un sistema de tres nivells de normes durant el període nadalenc que, al seu torn, va rebre crítiques per part del sector hostaler", explica Hewson.

Amb tot, al costat de les bones notícies conegudes en els últims dies, és un fet que hi ha una voluntat, un desig dels inversors (i de la ciutadania en general) que les coses millorin, de sortir d'aquesta situació, i que aquest fort desig és el que també està impulsant els mercats.

Unes bones dades de vendes d'aquest divendres i dilluns que ve (Black Friday i Cyber ​​Monday) serà un element més al qual es podrà aferrar-se (després de les notícies sobre les vacunes, sobre els avenços en la transició política als EUA i sobre el nomenament de Janet Yellen com a secretària del Tresor) per estendre les alces i propiciar un ral·li de Nadal en tota regla. "Coneixerem tones de números tractant de capturar la festa de despeses", anticipa Julius Baer.

Noticias relacionadas

contador