• Banc Popular i Bankia han liderat les pèrdues, amb caigudes del 3% i del 2%
  • Endesa ha estat el valor més alcista després d'elevar la seva política de dividends

Nova jornada d'indefinició per l'IBEX-35, que ha tancat amb lleugeres pèrdues del 0,28%, fins als 8.627,50 punts, després de marcar un màxim intradia en 8.673 punts i un mínim intradia en 8.604 punts. El selectiu espanyol porta diverses jornades cotitzant en un rang de preus molt estret, comportament que sol anticipar un brusc moviment (alcista o baixista) en el curt termini.

Un dels protagonistes del dia a Espanya ha estat Endesa, que ha liderat les pujades a l'IBEX, amb alces del 2%, després d'actualitzar la seva política de dividends i elevar amb força la seva retribució a l'accionista. La política de dividends del grup elèctric ha establert un dividend mínim d'1,32 euros bruts per acció per 2017.

Per contra, Banc Popular ha tornat a liderar les pèrdues a l'IBEX, en caure un 3%, fins a 0,873 euros. Les seves accions han pujat més d'un 2% aquest matí i l'entitat continua movent-se amb els vaivens als quals té acostumat al mercat, enmig de les especulacions que apunten al relleu del seu president, Ángel Ron.

Pel que fa als valors de gran capitalització, Telefónica ha baixat un 0,68%, fins a 7,928 euros, i segueix sent un llast important per l'IBEX. Santander ha pujat lleugerament un 0,07%, BBVA ha baixat un 0,48%, Inditex un 0,57%, Repsol un 0,24% i Iberdrola un 0,64%.

A nivell econòmic, la notícia del dia és que Regne Unit ha retallat la seva previsió de creixement per 2017 de manera important. L'Oficina de Responsabilitat Pressupostària britànica (OBR per les seves sigles en anglès) ha pronosticat que el Producte Interior Brut (PIB) creixerà un 1,4% el proper any, enfront del 2,2% anunciat en les últimes previsions que es van donar a conèixer abans que es conegués la victòria del Brexit. El FTSE 100 britànic ha baixat un 0,03%, mentre el DAX 30 alemany ha perdut un 0,48% i el CAC 40 francès un 0,42%.

Al mercat de divises, l'euro ha marcat un nou mínim anual enfront del dòlar en 1,0527. La divisa americana segueix demostrant la seva fortalesa, davant la previsió dels analistes que la Fed pujarà els tipus d'interès el proper 14 de desembre. Mentre, el consens espera que el 8 de desembre el BCE ampliï el seu programa de compra d'actius més enllà de març de 2017 i mantingui el preu del diner a la zona euro en els nivells actuals.

L'IBEX SEGUEIX RESPECTANT ELS 8.540 PUNTS

José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, comenta que la sessió d'aquest dimecres ha estat un "calc" de la jornada del dimarts, ja que "l'interval de fluctuació ha estat molt estret tancant pràcticament pla, sense canvis". Així que "tot segueix igual" a curt termini.

Aquest expert afegeix que "ni som capaços de perforar l'important suport dels 8.540 punts, almenys de moment, ni som capaços tampoc d'acostar-nos, si més no, a la resistència més immediata (8.756)". Rodríguez destaca que la resta de grans borses europees "continuen desplaçant-se lateralment prop de resistències clau", mentre l'Ibex juga "perillosament amb els suports".

contador