• Theresa May ha provocat un fort ral·li en la lliura amb les seves paraules sobre el Brexit
  • La divisa britànica ha registrat el seu millor guany diari de la història contra el dòlar
ep bolsa madrid ibex 35 parque

Jornada de transició per l'IBEX-35, que ha tancat amb pèrdues del 0,16% i ha baixat fins a 9.394,90 punts, en una sessió protagonitzada pel discurs de Theresa May sobre el Brexit i les fortísimas pujades de la lliura després de les seves paraules, sobretot en el seu encreuament contra el dòlar.

  • 11.154,60
  • 1,56%

La pujada de la divisa britànica ha afectat sobretot al FTSE 100, que ha baixat un 1,4% i ha liderat les pèrdues entre les grans borses europees. L'índex anglès s'havia revaloritzat amb força, en un moviment invers al desplomi de la lliura en les últimes setmanes.

Malgrat que May ha dit clarament que el Regne Unit abandonarà el mercat únic europeu, ha afegit que qualsevol decisió sobre el Brexit haurà de ser aprovada en última instància pel Parlament britànic, la qual cosa ha provocat un tancament de curts en el 'cable' (encreuament lliura/dòlar) i el major guany diari en la història de la divisa anglesa.

"La reacció de la Lliura ha estat fortament alcista, empesa per la reducció de la incertesa, per la tutela del Parlament britànic en la negociació de sortida, per l'optimisme mostrat per May i pel tancament de posicions especulatives", explica Daniel Pingarrón, analista d'IG.

A Espanya, el gran protagonista de la sessió ha estat Banco Popular, que ha pujat un 6%, després que Citi hagi recomanat comprar el valor, amb un preu objectiu d'1,30 euros per títol. El segon valor més alcista ha estat l'aerolínia IAG, amb una pujada del 3,7%, impulsada pel rebot de la lliura. Acciona ha completat el podi de valors alcistes en l'IBEX, amb una pujada del 2,2%.

No obstant això, la majoria dels valors de l'IBEX ha tancat en negatiu. Acerinox (-1,6%) i ArcelorMittal (-1,5%) han estat els valors més a la baixa, mentre Santander ha baixat un 0,45%, BBVA un 0,18% i Telefónica un 0,07%.

A més, aquest dimarts ha arrencat el World Economic Forum Annual Meeting o, la qual cosa és el mateix, el Fòrum Econòmic Mundial de Davos. L'esdeveniment al que acudeixen una infinitat de personalitats a nivell mundial ha començat amb la compareixença del president de la Xina, Xi Jinping, qui ha defensat el procés de globalització mundial, en un discurs totalment oposat a les polítiques que defensa Donald Trump. Segons Xi Jinping, cal lluitar contra el proteccionisme i contrarestar els efectes negatius de la globalització.

A l'apartat macro, l'IPC anual de Regne Unit ha mostrat un augment de l'1,6% fins a desembre. A més, la subhasta de lletres espanyoles a 12 i 6 mesos a Espanya ha tornat a situar-se amb rendibilitats negatives. I a Alemanya, l'índex de confiança Zew ha estat pitjor de l'esperat.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'IBEX-35 tanca pràcticament en taules, per tant la sessió d'aquest dimarts manca d'implicacions chartistes de tipus algun. El nostre selectiu segueix desplaçant-se de forma lateral des de mitjan desembre i en aquest moment cotitza en zona de ningú, a mig camí entre el suport dels 9.250 i la resistència dels 9.550 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"I tot el que succeeixi dins d'aquest rang mancarà d'interès. Fins que el preu no salti per un o un altre costat no tindrem la menor pista del que pot ser el següent moviment de curt termini. I si mirem a l'altre costat de l'Atlántico tenim una pauta similar, un moviment lateral que en el cas del Dow Jones està encaixat entre els 19.718 punts per a baix (zona de suport) i els 20.000 punts com a resistència. cal pensar que el nostre Ibex 35 està esperant al fet que Wall Street abandoni el lateral de l'últim mes i es decanti per un o un altre costat per seguir-li", conclou aquest expert.

Noticias relacionadas

contador