• Tal com va fer dimecres i dijous, l'índex s'ha desinflat a última hora
  • "No hi ha cap fortalesa més enllà dels rebots puntuals", assenyala José María Rodríguez
broker709340

Com durant les dues sessions anteriors, l'IBEX 35 ha intentat desenganxar-se dels 10.000 punts, però no ho ha aconseguit. El selectiu espanyol ha marcat un màxim intradia als 10.125 punts, però novament ha perdut força i ha tancat amb una petita pujada del 0,21%, fins als 10.053,50 punts. Durant la setmana, s'ha revalorat un 0,43%.

  • 10.983,70
  • -0,40%

A mitja sessió, els sis bancs de l'IBEX lideraven clarament les pujades, amb CaixaBank al capdavant, després d'un informe de Goldman Sachs en el qual recomanava comprar Santander per esquivar l'impacte que té a Catalunya la resta de bancs. No obstant això, aquest informe també constata que la crisi de Catalunya ha disparat l'exigència de rendibilitat per a CaixaBank, Sabadell i BBVA.

Els bancs han frenat els seus guanys i, tot i que han liderat les pujades, ho han fet finalment de forma molt més moderada. Bankia ha pujat un 1,57%, seguit d'Indra Sistemes (+1,53%), CaixaBank (+1,21%), Mapfre (+1,03%), BBVA (+0,85%) i Sabadell (+0,79%). Al Mercat Continu, han destacat les pujades superiors al 3% d'Euskaltel, Liberbank i Prosegur Cash.

A la banda negativa de la balança, Endesa ha cedit un 1,34% i Acciona, un 1,28%, seguits de Grifols (-1,14%). Entre els grans valors, Iberdrola ha baixat un 0,71% i Repsol, un 0,66%. Al Mercat Continu, Service Point i Duro Felguera han baixat un 6%, encara que la caiguda més destacada ha estat la d’NH Hotels (-3,93%), després que Bankinter hagi retallat el seu consell fins a vendre, per no considerar l'OPA de Barceló atractiva per a l'accionista minoritari.

A altres mercats, l'euro es revalora amb força un 0,76%, fins a 1,1940 dòlars, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys puja un 2,3%, fins al 1,502%. La prima de risc espanyola puja un 1%, fins a 113,10 punts bàsics, i l'unça d'or baixa un 0,1%, fins 1.289 dòlars. Per la seva banda, el petroli Brent cotitza pla, als 63,50 dòlars.

ECONOMIA, ALEMANYA I IRLANDA

Pel que fa a l'agenda d'aquesta última sessió de la setmana, s'ha conegut l'índex IFO alemany de novembre que ha registrat un nou rècord al novembre. Als Estats Units, el PMI manufacturer i el PMI serveis, els dos preliminars del mes de novembre, s'han situat per sota del que s'esperava. Encara que Wall Street continua marcant rècords en ple Black Friday, que dóna inici a la temporada de vendes nadalenques.

A part d'això, poques dades més en una sessió en què els inversors també seguiran de prop la situació política a Dublín i Alemanya. A Dublín, hi ha crisi de Govern davant la possibilitat de la dimissió del viceprimer ministre. A Berlín, els socialdemòcrates estan sota pressió per entaular converses per fer una coalició de govern amb la cancellera Angela Merkel i evitar noves eleccions.

"Si es confirma la possibilitat que l'SPD doni suport a un govern de Merkel en minoria, entenem que els mercats ho celebraran amb alces, ja que redueix l’incertesa política a Alemanya, almenys en el curt termini", afirmen els experts de

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Setmana estranya la que acabem de finalitzar, ja que durant totes les jornades hem arribat a pujar a prop de l'1% en cadascuna de les sessions però al final tancàvem lluny dels màxims del dia i demanant l'hora. Per la resta tot segueix exactament igual que la setmana passada", assenyala José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'

"Almenys podem dir que l'IBEX 35 no ha volgut posar a prova el suport dels 9.900 punts igual que BBVA ha aconseguit respectar en tot moment (després d’arribar a tancar als 7,02) el suport dels set euros. En general ha estat una setmana tranquil·la, amb un volum de negociació més baix del que és habitual i dins d'un rang de preus bastant estret (9.980-10.100 punts)", afegeix aquest expert.

"L'únic 'però' és que el temps passa i seguim sense observar, rebots puntuals a part, cap senyal de fortalesa en pràcticament cap dels grans 'blue chips'. I en cotitzar molt més a prop de suports (9.900) que de resistències (10.600) correm el risc que a la mínim ensopegada ens emportem els suports per endavant", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador