• Els baixistes fan negoci amb la cotització de l'entitat que està contra les cordes
  • El BCE celebra reunió el 8 de juny i la Fed, el 14. Les dues trobades es consideren claus
cbpopularsaracho
Emilio Saracho, president de Popular

L'IBEX 35 tanca pla (+ 0,01%, fins als 10.881 punts) la primera jornada del mes de juny, però l'atenció del mercat torna a concentrar-se en un nom: Banc Popular. L'entitat presidida per Emilio Saracho sembla un boxejador noquejat a punt de desplomar-se, mentre els baixistes fan el seu agost especulant amb les seves accions que han caigut un 17,9%, fins a 0,50 euros, mínims històrics.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Tot i que el banc mai ha donat dates oficials, extraoficialment es parlava del 10 de juny com a data 'límit' per rebre ofertes vinculants de compra. El País va informar ahir que s'amplia aquest termini fins a finals de mes, perquè no hi ha interès comprador. A més, Reuters va treure la notícia que la Junta Única de Resolució Bancària (l'autoritat de resolució de la Unió Bancària Europea) vigila de prop a Popular i no es descarta que el banc pugui acabar necessitant algun tipus d'intervenció per salvar la seva situació. No obstant això, la Junta Única va afirmar que vigila tots els bancs i que no n’havia emès alertes específiques sobre cap.

L'entitat ha anunciat la venda de la seva participació del 48,98% en Targobank i al mateix temps ha precisat que el Fons Monetari Internacional (FMI) no està examinant els seus comptes en particular, sinó el sistema bancari en el seu conjunt. Després Popular, els valors més baixistes de l'IBEX han estat CaixaBank (-1,4%), Bankia (-0,98%) i Grífols (-0,95%). Entre els grans valors, BBVA ha baixat un 0,5% i Inditex, un 0,23%.

A la banda alcista de l'IBEX, s'ha col·locat Indra (+4,94%), després que els analistes de JP Morgan hagin reiniciat la cobertura del valor amb un consell de 'neutral' i un preu objectiu de 13 euros. L'empresa, que ha tancat en 12,96 euros, també ha anunciat el llançament de la seva plataforma SuitAir RAS al mercat, un sistema de referència perquè les aerolínies millorin els seus processos de Comptabilitat d'Ingressos.

Després d'Indra, els valors més alcistes del dia a l'IBEX han estat Ferrovial (+2,19%) i Meliá Hotels (+1,91%). Entre els 'blue chips', Repsol ha pujat un 0,5%, Telefónica, un 0,28% i Santander, un 0,16%.

En matèria de política monetària, el mercat comença a especular sobre les reunions del Banc Central Europeu (BCE) i de la Reserva Federal (Fed) dels dies 8 i 14 de juny, respectivament. Són dues de les cites més importants del mes. En general, s'espera que Draghi segueixi defensant els seus estímuls però amb un gir suau cap a un discurs que plantegi la normalització en política monetària. Per a la Fed, es preveu una pujada de tipus, i caldrà veure com s’ho pren el mercat i, sobretot, els bancs.

Regne Unit també continua centrant l'atenció. Les eleccions coincideixen en el dia amb la reunió del Banc Central Europeu (BCE) amb cert nerviosisme davant l'ascens del Partit Laborista. Caldrà veure si Theresa May aconsegueix aquest suport majoritari que camina buscant per 'enfrontar' amb la Unió Europeu (UE) prou recolzada o si el repte acaba costant car, políticament parlant.

L'IBEX s'enfronta amb tot això després de tancar el mes de maig amb pujades acumulades de l’1,5%. Com us hem explicat, després d'un mes relativament tranquil i de transició, juny promet ser força més mogut a causa de com n’és de carregat el calendari. Tècnicament, també us hem repetit que l'IBEX segueix dins d'un moviment lateral que podria estendre en el temps. La primera resistència immediata de l'índex es troba en els màxims de la setmana (10.984) i, per sota, el primer suport, als 10.800. "La perforació d'aquest suport podria portar l'IBEX a posar a prova, de nou, el suport dels 10.564 punts i, per sota, el de més rellevància, als 10.380 punts".

Pel que fa a la resta, el president dels Estats Units, Donald Trump, anunciarà avui la seva decisió sobre si els Estats Units surt o no de l'acord de París contra el canvi climàtic. S'especula amb què pugui justificar si se’n retira. Quant a les dades del dia, els PMI manufacturers de maig han sortit millor del que s'esperava a Alemanya (59,5) i Espanya (55,4), en línia a la zona euro (57) i pitjor a Itàlia (55,1) i França (53,8). Als EUA, Wall Street cotitza amb guanys moderats després d'una dada d'ocupació ADP bastant millor del que s'esperava.

ANÀLISI TÈCNICA

"Sembla que l'estiu hagi arribat abans d'hora als mercats, vist l'estret rang de preus pel qual es va desplaçant durant les últimes sessions. Dit això, i en termes de molt curt termini, sembla que les zones de control es comencen a estrènyer, cosa que pot ser interpretat com l'avantsala d'un violent moviment", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Així, podem dir que l'IBEX 35 presenta un petit suport de curt termini als 10.800 punts com a xifra rodona i resistència als 11.000 punts. Amb la d'aquest dijous són set les sessions consecutives en què l'IBEX 35 s'està movent dins d'un rang de 200 punts. Així doncs, en teoria, el que passi abans, la perforació de la base o la superació del moviment lateral de les últimes setmanes ens poden donar la pista de què serà el proper moviment de curt termini" , afegeix aquest expert.

"El cas és que si atenem els nostres veïns europeus com el futur del DAX o el de l'Euro Stoxx 50 els tenim 'triangulant', o, el que és el mateix, construint màxims decreixents i mínims creixents. Després passarà el que hagi de passar, perquè els mercats són de tot menys fàcils, però la veritat és que els triangles als quals estem fent referència són de continuïtat de tendència, és a dir alcistes", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador