• Banc Popular ha cedit un 9,8%, per la qual cosa durant les dues sessions es deixa gairebé un 20%
  • L'entitat ha tornat a arrossegar, per segona sessió, els bancs
cbrextillerson
Rex Tillerson, secretari de l'Estat nord-americà

L'IBEX 35 segueix amb les caigudes encara que aquest dimarts ha pogut mantenir els 10.400 punts. El selectiu ha caigut un 0,21%, malgrat haver cotitzat durant la sessió amb pujades i s'ha situat als 10.416 punts. Els bancs han tornat a ser un dels principals llastos per l'IBEX, encara que cap pes pesat ha aconseguit tancar amb pujades.

  • 11.027,80
  • -0,43%
Amb això, la història es repeteix i els bancs s'han vist contagiats per la
situació de Popular.

Per segona sessió consecutiva, Banc Popular ha estat el fanalet vermell amb una caiguda del 9,67% fins als 0,66 euros, preus mínims de més de 30 anys. D'aquesta manera, l'entitat acumula una caiguda de gairebé un 20%. Les declaracions del seu president, Emilio Saracho, sobre una ampliació de capital o venda de l'entitat segueixen marcant el ritme del preu de les seves accions.

Amb això, la història es repeteix i els bancs s'han vist contagiats per la situació de Popular. Bankia ha estat el tercer valor amb major caiguda, després de cedir un 1,8% fins a situar-se per damunt, lleugerament, de l'euro per acció. Banc Santander també ha registrat una gran caiguda de l'1,25%. A més, l'entitat d'Ana Patricia Botín ha informat que es desprèn d'un 7,2% d’Abengoa (-12,2%), per la qual cosa ha rebaixat del 9,63% al 2,41% la seva presència a la companyia andalusa. Per la seva banda, BBVA s'ha deixat un 0,3%.

A part dels bancs, també ha estat mala sessió per ArcelorMittal, que s'ha deixat un 2,54%, la qual cosa ha fet que hagi estat el tercer valor amb pitjor comportament del selectiu. Repsol i Iberdrola, dos pesos pesats del selectiu, tampoc han aconseguit sortejar les caigudes, ja que han cedit un 0,64% i un 0,42%, respectivament.

Al costat de les pujades, Gamesa ha estat que ha liderat els avanços, després de pujar més d'un 3% fins als 19,74 euros, després de pagar aquest dimarts el seu dividend de 3,6 euros per acció després de tancar la fusió amb Siemens. A la part alta de la taula li ha acompanyat Técnicas Reunidas i IAG amb avanços superiors al 2%. D'altra banda, entre els valors destacats del selectiu, Inditex ha pujat un 0,31% fins als 33,9 euros i Telefónica ha avançat un 0,19% fins als 10,37 euros.

ALTRES MERCATS

La resta de les borses europees també han tancat en negatiu. Així, el DAX 30 d'Alemanya s'ha deixat un 073% i el CAC 40 de França ha caigut un 0,45%. D'altra banda, el FTSE 100 de Londres ha estat cotitzant entre el verd i el vermell i finalment ha acabat amb una caiguda del 0,04%.

Al moment del tancament del mercat europeu, Wall Street cotitzava amb caigudes properes a l’1%. La tensió geopolítica centra l'atenció a l'altre costat de l'Atlàntic. El president dels EUA, Donald Trump, ha escrit al seu compte de Twitter que Corea de Nord “està buscant problemes”. A més, el secretari de l’Estat americà, Rex Tillerson, ha viatjat a Rússia enmig del conflicte per Síria.

Al mercat del petroli, el barril de Brent, de referència a Europa, cotitza amb caigudes del 0,7% fins als 55,59 dòlars i el barril West Texas, de referència als EUA, cau un 0,51% fins als 52,81 dòlars. Per la seva banda, l'euro segueix guanyant terreny en el seu canvi enfront del dòlar i puja un 0,25% fins als 1,0623 'bitllets verds'.

ANÀLISIS TÈCNIQUES

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que les caigudes en l'IBEX 35 durant aquesta segona sessió "per si sols no signifiquen gens". Així, afegeix que "són una gota dins de l'oceà alcista de fons". No obstant això, matisa que es comença a observar petites divergències baixistes tant al nostre índex com a molts dels valors de pes i això en condicions normals sol ser sinònim de correccions en el curt termini. "Amb això simplement volem alertar a la cautela, a la prudència, doncs com se sol dir 'sabem com comencen les coses, però no com acaben'". El que és evident és que ja no pugem amb la mateixa alegria que abans, cada sessió que passa perdem momentum (inèrcia alcista) i això només s'arregla corregint. De fet podríem caure durant els propers dies cap a la zona de suport dels 9.980-10.000 punts i en realitat tot seguiria sent igual. Al cap i a la fi si mirem les coses amb una mica més de perspectiva convé recordar que el nostre IBEX 35 porta escalant posicions sis setmanes consecutives i això més tard o més d'hora ha de ser corregit/ajustat.

Noticias relacionadas

contador