petroleoiran

El petroli puja aquest dimarts. Tant el cru de qualitat Brent, de referència a Europa, com el West Texas, de referència als EUA, avancen un 0,6% de mitjana després que les exportacions de petroli de l'Iran, que és el tercer major productor de l'OPEP, s'hagin ressentit per les sancions anunciades per Donald Trump.

La imposició de les sancions dels EUA encara no s'ha produït, però els seus efectes ja s'estan deixant notar al país àrab. El barril Brent se situa als 84,3 dòlars després de la pujada del preu del petroli, mentre que el West Texas ha escalat fins als 74,7 dòlars. Les exportacions de cru de l'Iran han caigut encara més durant la primera setmana d'octubre, segons les dades de la indústria recollides per Reuters. Els compradors ja estan buscant alternatives, i això que les sancions nord-americanes no entraran en vigor fins al proper 4 de novembre.

Iran va exportar 1,1 milions de barrils al dia durant aquesta setmana, segons les dades de Refinitiv Eikon, encara que una font de la indústria esmentada per l'agència de notícies assegura que les exportacions es van situar molt per sota del milió durant aquest període. Sigui com sigui, és molt inferior als 2,5 milions de barrils al dia que el país exportava l'abril, abans que el president dels EUA, Donald Trump, retirés el país de l'acord nuclear signat amb l'Iran el 2015 i anunciés que anava a tornar a imposar-hi sancions. Però no només això. La xifra d'aquesta primera setmana d'octubre també marca un nou descens respecte als 1,6 milions de barrils diaris exportats el setembre.

MÉS PETROLI SAUDITA

Araba Saudita, el major productor de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), va dir fa uns dies que augmentaria la seva producció de cru el novembre fins als 10,7 milions de barrils diaris, una xifra rècord, per reemplaçar les exportacions de l'Iran, cosa que el ministre iranià de petroli, Bijan Zanganeh, considera "absurd". "Els barrils iranians estan caient ràpidament, i la promesa d'Aràbia Saudita d'equilibrar la balança s'enfrontarà a la realitat en un mes", assenyalen els analistes de JP Morgan.

Aquesta situació coincideix amb la decisió de les petrolieres que operen al golf de Mèxic de retallar en gairebé un 20% la producció de petroli a mesura que l'huracà Michael es desplaça cap als estats de l'est del Golf, entre ells Florida.

Noticias relacionadas

contador