• Aquestes mateixes companyies pugen aquest dilluns i recuperen part del perdut
  • Les accions experimenten cada vegada menor reacció i recuperen els seus nivells previs més ràpidament
ep aerolineas grupo iag

El major cost del terrorisme és l'humà, tant les 14 víctimes mortals com els ferits i totes les famílies afectades. Però també atempta contra la forma de vida occidental. I això inclou, contra la seva economia. Els atacs de Barcelona i Cambrils es van produir en un dels principals cors turístics de l'economia espanyola. No obstant això, el mercat cada vegada és més immune davant aquest tipus de terror.

Les empreses vinculades al turisme van ser les més perjudicades per les vendes generalitzades de divendres, tot i que van moderar les seves pèrdues durant la sessió. Tant aerolínies com a grups hotelers o de viatges. IAG, el grup d'aerolínies que engloba Iberia, Vueling i British Airways, es va deixar un 2,21%, Air France-KLM, un 1,59%; EasyJet, un 0,85%; Ryanair, un 1,98%, Norweigan Air, un 2,37%; i l'excepció va ser Lufthansa, que va pujar un 0,72%. Però aquestes empreses recuperen part del perdut aquest dilluns. IAG cotitza amb pujades de més de l'1%, igual que Lufthansa, EasyJet, Norweigan, mentre que Ryanair i Air France-KLM cotitzen també en verd, tot i que amb alces més lleus.

A Wall Street, les grans companyies aèries van patir importants caigudes durant la tarda de dijous, després de conèixer els atemptats esdevinguts a Catalunya. American Airlines va perdre un 4,9% dijous i un altre 1% divendres; Delta, un 5,2% dijous i va tancar pla divendres; United Continental va cedir un 3,3% dijous i va pujar tot just un 0,1% divendres; mentre que Southwest Airlines va caure un 3,9% dijous i va pujar un 0,04% durant l'última sessió de la setmana.

Altres empreses relacionades amb el sector turístic també es van veure perjudicades. Meliá Hotels es va deixar divendres un 1,97%, mentre que NH va caure un 3,8%. Avui, Meliá cotitza pla i NH puja a prop d'un 2%. Amadeus, empresa que proveeix un sistema de reserva al sector, puja un 0,5% després de deixar-se un 0,64% durant l'última jornada de la setmana passada. Per la seva banda, l'empresa de reserves online eDreams, va pujar un 0,31% divendres i aquest dilluns perd una mica més de l'1%.

Els incidents no econòmics i inesperats causen efectes transitoris a curt termini en els índexs de renda variable d'hostaleria i turisme

En general, el procés és similar en els atemptats soferts pels països desenvolupats durant els últims anys. "Les conclusions empíriques del treball suggereixen que els incidents no econòmics i inesperats causen efectes transitoris a curt termini en els índexs de renda variable d'hostaleria i turisme", assenyala una investigació publicada el passat mes de juny sota el títol 'Tourism Estocs in Times of Crises: An Econometric Investigation of Unexpected Non-Macroeconomic Factors'. És a dir, un document en el qual s'analitza l'impacte d'esdeveniments com terrorisme, guerres o desastres naturals a les borses.

En el cas dels atacs terroristes, els experts assenyalen que, durant els últims anys, la recuperació de les accions s'ha produït en "dos o tres dies", assenyala l'anàlisi de Anastasios Zopitatis, Christos S. Savva, Néophytos Lambertides i Michael McAleer, investigadors de la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Tecnologia de Xipre i la Universitat de Negocis de Sydney. La investigació utilitza un model economètric per calcular quina hauria estat la variació d'aquestes accions tenint en compte la resta de variables que avalua el mercat i els moviments de la resta d'índexs.

Després de l'11-M, l'IBEX va caure un 2%. En els atemptats del 13 de novembre de 2015 a París, el CAC 40 va cedir un 0,25%, mentre que el BEL 20 de Brussel·les va acabar amb pujades del 0,17% després dels atemptats a la capital belga del 22 de març de 2016 . No obstant això, sí que hi va haver impacte en les empreses. Per exemple, durant la sessió posterior al divendres 13 de novembre -dilluns 16 de novembre-, Air France-KLM es va desplomar un 5,67%, tot i que durant les setmanes següents va rebotar fins a tornar als nivells previs a aquesta jornada el 23 de desembre. És a dir, va trigar 27 sessions. A prop de dos anys després, puja un 100% des d'aquesta data.

Noticias relacionadas

contador