• Una segona furgoneta relacionada amb l'atemptat ha estat trobada en un polígon industrial de Vic
  • Una explosió a Alcanar (Tarragona) ocorreguda dimecres està relacionada amb l'atemptat de la Rambla
  • El conductor de la furgoneta encara no ha estat detingut, segons confirmen els Mossos d'Esquadra
barcelona atropello

13 persones han mort (5 d'ells menors) i 100 han resultat ferides, segons les últimes informacions confirmades pels Mossos d'Esquadra, després de l'atropellament perpetrat per una furgoneta a la tarda d'aquest dijous a la Rambla de Barcelona, a prop de la plaça de Catalunya, que ha estat desallotjada per la policia. Dels 100 ferits, 16 es troben en estat molt greu. Els Mossos d'Esquadra han confirmat que es tracta d'un atemptat terrorista.

Josep Lluís Trapero, major dels Mossos d'Esquadra, va explicar a les 23:00 hores que hi ha dos detinguts en relació amb l'atemptat terrorista i que, a més, tenen relació amb l'explosió ocorreguda a Alcanar (Tarragona), en què ha mort una persona i set n’han resultat ferides. No obstant això, aquests detinguts no conduïen la furgoneta de la Rambla. Han estat detinguts a Alcanar i Ripoll (Girona).

L’explosió d'Alcanar va tenir lloc a les 23.17 hores de dimecres en un habitatge de la urbanització Montecarlo, que es va esfondrar a causa de la deflagració i a l'interior es trobaven dues persones: el mort -que està pendent d’identificació- i un home, rescatat de l'interior amb ferides greus i traslladat a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa (Tarragona). Al principi, s'havia relacionat aquest succés amb el tràfic de drogues.

Dels dos detinguts, un és de nacionalitat marroquina (Driss Oukabir) i un altre espanyol, de Melilla. Sobre el conductor de la furgoneta de la Rambla, el cap dels Mossos d'Esquadra va assenyalar que no ha estat detingut encara i que aparentment no anava armat. A més, una segona furgoneta relacionada amb l'atemptat ha estat trobada en un polígon industrial de la localitat de Vic, a 70 quilòmetres de Barcelona. Vic és una ciutat amb un elevat percentatge de població musulmana. De moment, tampoc no s'ha detingut cap presumpte terrorista relacionat amb aquest vehicle.

D'altra banda, els Mossos han confirmat que la persona morta després d'envestir amb el seu cotxe un control policial és de nacionalitat espanyola, però que en principi no té una relació directa amb l'atemptat de Barcelona.

Tres ciutadans alemanys estan entre les víctimes mortals de l'atemptat terrorista perpetrat avui a Barcelona, segons la segona cadena de la televisió pública alemanya ZDF. També hi ha víctimes gregues i belgues confirmades.

Els Mossos han activat l'operació gàbia per evitar que l'autor de l'atropellament fugís. El conductor de la furgoneta, un Fiat Telento de color blanc que devia estar llogada a Santa Perpètua de la Mogoda, no ha estat detingut. Segons fonts policials va ser ell qui va llogar el vehicle amb el qual ha perpetrat l'atac. A més, els Mossos han informat que no hi ha cap persona atrinxerada en cap bar al centre de la ciutat comtal, i que no n'hi ha hagut.

Les autoritats catalanes també han activat el gabinet de crisi per decidir quines mesures oportunes cal prendre en relació amb els fets viscuts aquest divendres a Barcelona.

COM VA PASSAR L'ATAC

Segons testimonis presencials, la gent va començar a córrer en estampida quan s'ha produït l'atropellament, i segons TV3 diverses persones es van refugiar al Palau de la Virreina. Emergències Catalunya ha demanat a la ciutadania que no vagi a la zona de la Plaça Catalunya, una de les més turístiques de la ciutat comtal. I a les persones que es troben al lloc, els demanen que es quedin allà fins que els agents els indiquin que se’n poden anar.

Així mateix, les autoritats demanen que els ciutadans es comuniquin via xarxes socials per evitar col·lapsar les línies telefòniques. A més, els hospitals de la ciutat comtal han fet una crida a la ciutadania perquè donin sang davant les necessitats de la urgència, tal com ha informat a través de les xarxes socials la Policia Nacional.

El servei d'emergències 112 ha habilitat un número de telèfon per a totes aquelles persones que necessitin informació sobre l'incident: (+34) 932.142.124.

A més, els Mossos d'Esquadra han anunciat a través del seu compte a la xarxa social Twitter que el dispositiu policial està en marxa i ha demanat que no es difonguin fotos sobre l'operatiu. La zona està acordonada i s'ha desallotjat la plaça de Catalunya. A més, es troben tancades les estacions de metro Paral·lel (L2-L3), Drassanes, Liceu, Catalunya (L1-L3) i Pg. de Gràcia (L2-L3-L4).

En declarar davant els mitjans, Joaquim Forn ha informat que l'Ajuntament de Barcelona ha decidit suspendre les festes de Gràcia de la ciutat.

REACCIONS

S'han donat les primeres reaccions de diferents líders polítics a l'atropellament. Entre elles la del president del Govern, Mariano Rajoy, que agraeix la tasca de les Forces de Seguretat. També s'han produït reaccions de rebuig fora d'Espanya, entre diferents dirigents internacionals com Melania Trump o els líders de les institucions de la Unió Europea.

A més, els Estats Units ha ofert la seva ajuda a Espanya, i el president del país, Donald Trump, ha condemnat l'atac a la ciutat comtal a més d'assegurar que des del seu país faran "tot el que sigui necessari per ajudar".

Noticias relacionadas

contador