omicron sudafrica virus
© Alberto Sánchez

Dejà vu. Encara que, evidentment, la situació actual difereix de la de fa un any, especialment perquè no es pot parlar d'aquell nombre terrible de morts que hi havia aleshores a causa del coronavirus, la veritat és que s'assembla molt pel que fa a la por, les restriccions i fins i tot el caos. Ómicron, la variant sud-africana de la Covid-19, ha irromput amb força al món i dona la impressió que tot torna a la casella de sortida.

Amb aquesta por cada vegada més present, les borses europees s'enfonsen aquest dilluns i cedeixen un 2% de mitjana. Wall Street tampoc anticipa res de bo i els futurs pronostiquen amb retallades de l'1,7%. El doctor Anthony Fauci, principal assessor mèdic de la Casa Blanca, ha donat la veu d'alarma aquest cap de setmana, i ha augurat rècord d'hospitalitzacions i defuncions als EUA per aquesta nova soca del virus, mentre que a Europa se succeeixen les mesures restrictives.

D'HOLANDA A ITÀLIA

Holanda ha tornat al confinament fins al proper 14 de gener. El primer ministre, Mark Rutte, va anunciar la mesura dissabte a la nit, ordenant el tancament de totes les botigues excepte les essencials, així com de restaurants, perruqueries, gimnasos, museus i altres llocs públics des de diumenge fins a almenys el 14 de gener.

Mentre el país ja ha pres la decisió, altres estan temptejant les opcions. Al Regne Unit, Sajid Javid, ministre de Sanitat, no va voler descartar diumenge la possibilitat que el Govern imposi més restriccions abans de Nadal.

En general, segons informa Reuters, les infeccions per Covid estan augmentant a 64 dels 240 països i territoris que han analitzat, i 12 països registren més casos que en qualsevol altre moment de la pandèmia, incloent-hi el Regne Unit.

A Itàlia, el Govern també està estudiant noves mesures per evitar un augment de les infeccions, segons han informat els mitjans locals. Després de la reunió amb els ministres prevista per al 23 de desembre, el primer ministre Mario Draghi podria imposar l'obligació que els vacunats mostrin un test negatiu per accedir a llocs concorreguts, incloent-hi discoteques i estadis, ha informat el diari Corriere della Sera.

Aquí a Espanya, Pedro Sánchez va parlar aquest cap de setmana i no va anunciar restriccions, però sí que va comunicar que hi haurà Conferència de Presidents aquest dimecres per tractar la situació.

Els analistes insisteixen que el risc de saturació dels sistemes de salut és molt, malgrat que els efectes d'Òmicron siguin menys greus, cosa que, d'altra banda, no està confirmada. Així ho diuen empreses com Oxford Economics, Danske Bank o Berenberg.

"Fins i tot si les vacunes de reforç són eficaces per reduir els riscos mèdics, una ràpida propagació d'Ómicron podria sobrecarregar els sistemes de salut i obligar els països a seguir l'exemple d'Holanda i adoptar restriccions més perjudicials econòmicament", assumeixen des de la companyia alemanya.

En aquest escenari, des de Berenberg apunten a una caiguda de l'1% trimestral al PIB de la zona euro i del Regne Unit del primer trimestre, en lloc d'un modest creixement, si s'imposen i mantenen les restriccions a l'estil holandès tot el mes de gener.

Oxford Economics, per la seva banda, apunta que els indicadors mensuals continuen mostrant que l'economia de la zona de l'euro està perdent impuls a finals d'any, i Alemanya, en particular, sembla una de les economies més afectades.

"La nostra opinió és que durant el quart i primer trimestre es produirà un important alentiment del creixement del PIB de la zona de l'euro, però hauríem d'assistir a una forta recuperació una vegada que la situació mèdica torni a millorar", anticipen.

Noticias relacionadas

contador