• A Itàlia tornaria Silvio Berlusconi, mentre que a Alemanya el resultat de la votació seria un 'sí'
  • Al llarg de la setmana es publiquen dades d'inflació i parlarà Jerome Powell, president de la Fed
cbberlusconi

L'IBEX 35 ha pujat un 0,81%, fins als 9.902,40 punts, en una setmana amb cites polítiques a l'horitzó. Diumenge se celebren les esperadíssimes eleccions italianes i aquest mateix dia es coneixerà si els militants de l'SPD alemany donen el seu suport o no a un govern de coalició a Alemanya. Dues cites molt rellevants per a les quals no s'esperen grans ensurts, tot i que caldrà veure què passa finalment.

  • 11.154,60
  • 1,56%

A nivell empresarial, els inversors han seguit molt a prop Inditex (+1,88%) després de la patacada (-7%) de divendres. La tèxtil va anticipar als analistes que els resultats que presentarà el 14 de març decebran, de manera que diverses empreses han reduït la valoració de les seves accions. Els últims en fer-ho han estat els experts del banc suís UBS, fins a 33 des de 35 euros.

A més d'Inditex, els valors més alcista de l'IBEX han estat Grífols (+2,42%), IAG (+2,18%) i Acerinox (+2,12%). Entre els grans valors, Aena ha pujat un 1,61%, seguit d'Iberdrola (+1,08%), Telefónica (+0,86%), Repsol (+0,81%), Amadeus (+0,81% ) després d'una pujada de valoració de Deutsche Bank, BBVA (+0,71%) i Santander (+0,67%).

En negatiu, molt pocs valors. Indra ha estat el 'fanalet vermell' amb baixades del 2,12% abans que aquest dimarts presenti els seus resultats, seguit de DIA (-1,93%), Mediaset España (-0,84%) i Bankia (-0,66%).

Al Mercat Continu, Duro Felguera (+13%) ha estat el valor més rendible, seguit de Solaria (+9%). A més, Almirall ha pujat un 4,5% i Coca Cola European Partners, un 3,2%. En negatiu, han destacat les pèrdues de Tubos Reunidos (-4,4%) i Prosegur Cash (-2,4%).

Al mercat de divises, l'euro s'aprecia un 0,13%, fins als 1,2314 dòlars. Pel que fa a les matèries primeres, el petroli Brent puja un 0,37%, fins als 67,56 dòlars, mentre l'unça d'or avança un 0,3%, fins als 1.334 dòlars. Al mercat de deute públic, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins a l’1,56% des de l’1,59%.

ALEMANYA I ITÀLIA

A Itàlia, tot apunta a una volta de Silvio Berlusconi, cosa que, paradoxalment, es considera la millor opció possible davant el temor que s'imposi el partit radical i antieuropeu 'Moviment 5 Estrelles', cosa que es veu poc probable després de la nova llei electoral aprovada a Itàlia a finals de l'any passat.

Pel que fa a Alemanya, s'estima que els militants del Partit Socialdemòcrata votaran a favor d'un govern basat en una gran coalició entre el partit d'Angela Merkel i el seu partit. Si no és així, Alemanya s'enfronta a un futur polític d’immediat incert que passaria per un govern en minoria de Merkel (cosa que aquesta ha descartat en múltiples ocasions) o la repetició d'eleccions.

Passi el que passi a Itàlia o Alemanya, no hi ha dubte que tindrà el seu impacte als mercats. Això sí, els analistes donen a la política, ara mateix, un poder limitat pel que fa al seu efecte a les borses. En un moment en què el que vagin a fer o deixar de fer els bancs centrals ho condiciona tot, l'esdevenir dels esdeveniments polítics ni es tem ni se segueix tant com l'any passat.

BANQUERS CENTRALS

Craig Erlam, expert d'Oanda, assenyala que aquesta setmana se seguiran amb atenció les dades d'inflació (el de la Zona Euro es publica dimecres) i les compareixences dels banquers centrals com Mario Draghi i Jerome Powell. El president del BCE ha comentat aquest dilluns que la zona euro creix de manera robusta i a un ritme d'expansió "més fort" del previst, gràcies en gran part a les mesures del banc central.

"Amb vista al futur, anticipem que la inflació reprendrà el seu gradual ajust a l'alça, recolzada per les nostres mesures de política monetària", ha afegit Draghi.

"Tampoc es perdrà ningú aquesta setmana el nou president de la Reserva Federal, Jerome Powell, que compareixerà davant el Comitè de Serveis Financers de la Cambra (dimarts) i el Comitè Bancari del Senat (dijous) mentre desgrana els seus plans per als tipus d'interès per a aquest any i els venidors", assenyala Erlam.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Pujades del 0,81% a l'IBEX-35 que aconsegueix tancar per sobre dels 9.900 punts", assenyala César Nuez, analista de 'Bolsamanía'. "Això és un bon senyal que ens mostra la intenció del selectiu espanyol d'estendre les pujades fins almenys al nivell dels 9.988 punts. Si aconsegueix superar aquests preus, podria buscar omplir el buit baixista que va deixar el passat dia 6 als 10.064 punts. El primer nivell de suport el tenim ara als 9.744 punts", afegeix aquest expert.

Noticias relacionadas

contador