• Només tres valors han estat capaços de tancar en verd
  • Els blue xip han protagonitzat una sessió amb pèrdues de l'1% en el cas de Telefónica i Inditex
  • L'atur registrat ha estat la gran referència macroeconòmica de l'inici de la setmana
ep norcoreanos leyendoperiodicokim jong un
DAMIR SAGOLJ

L'IBEX 35 no aixeca cap. Aquest dilluns ha perdut de nou els 10.300 punts al mig de la tensió geopolítica deslligada per Corea del Nord. El selectiu ha tancat amb una caiguda del 0,8%, fins als 10.246 punts. Els 'blue chips' han abocat l'índex espanyol als números vermells.

  • 11.362,80
  • 1,10%

No obstant això, Banc Sabadell ha estat el valor que ha registrat la major caiguda, després de deixar-se un 2,78%, fins als 1,81 euros. L’ha seguit IAG, que s'ha deixat un 2,7%. Amb caigudes inferiors al 2% apareix Caixabank, que s'ha deixat un 1,3%. En el cas dels pesos pesants, Telefónica s'ha deixat un 1,14% i ha tornat a perdre els 9 euros, tot i que José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que no cal preocupar-se fins que no perdi els 8,8 euros.

Inditex tampoc ho ha fet bé aquest dilluns. La companyia tèxtil s'ha deixat un 0,96%, fins als 31,5 euros. Amb les caigudes que ha protagonitzat en les últimes jornades, Inditex s'ha convertit en un dels pitjors valors de l'IBEX 35. A més, els analistes de Berenberg han retallat la seva valoració un 5%, fins als 35 euros.

Inditex tampoc ho ha fet bé aquest dilluns. La companyia tèxtil s'ha deixat un 0,96% fins als 31,5 euros

Els dos grans bancs del selectiu han tancat també amb caigudes. Així, BBVA ha cedit un 0,85%, mentre que Banc Santander ha tancat amb una caiguda del 0,68%.

D'altra banda, només dos valors han aconseguit tancar en verd. Així, Acerinox s'ha revalorat un 0,74% i ACS, un 0,17%. Per la seva banda, Merlin ha tancat pla als 11,6 euros. Mentre que Mediaset España, que ha pujat durant la jornada ha tancat amb una caiguda del 0,15%.

TENSIONS AMB COREA

Corea del Nord ha elevat l'amenaça nuclear al màxim amb l'últim assaig militar realitzat aquest diumenge amb una bomba d'hidrogen. El règim de Pyongyang, després de llançar fa uns dies un míssil que va sobrevolar el Japó i que va generar una gran alarma, ha desafiat tot el desafiable i ha llançat el seu míssil més destructiu fins a la data.

Amb tot això, la resta de borses europees han tancat també en vermell, amb caigudes del 0,3% de mitjana. Així, el CAC 40 francès s'ha deixat un 0,35%; l'FTSE 100 de Londres ha cedit un 0,32% i el DAX 30 alemany, un 0,27%. Les borses asiàtiques, per la seva banda, sembla que no s'han vist afectades per la tensió, ja que han tancat amb caigudes, però no pronunciades. D'altra banda, aquest dilluns no hi ha referència de Wall Street, ja que roman tancat pel Labor Day.

Fora de la renda variable, l'or s'ha tornat a veure beneficiat per les tensions entre Corea del Nord i els EUA, ja que és l'actiu refugi preferit. El preu de l'unça d'or cotitza aquest dilluns en un màxim de fa gairebé un any, en revalorar-se al voltant d'un 0,6% durant la jornada i fins a un 3% durant els últims set dies.

D'altra banda, l'euro sembla ignorar la tensió i torna a escalar en el seu canvi enfront del dòlar. A l'hora del tancament del mercat del Vell Continent pujava un 0,46%, fins als 1,1917 'bitllets verds'.

Al pla macroeconòmic, aquest dilluns a Espanya s'ha publicat l'atur registrat. El nombre d'aturats registrats a les oficines dels serveis públics d'ocupació (antic Inem) va pujar a l'agost en 46.400 persones en relació amb el mes anterior, amb la qual cosa acaba amb una successió de sis mesos consecutius a la baixa. D'altra banda, Deutsche Bank ha millorat la previsió de creixement per a Espanya fins al 3% el 2017 i fins al 2,5% per 2018.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que novament les tensions geopolítiques sobre Corea del Nord després del llançament d'un nou míssil aquest diumenge estan tenint impacte directe sobre el nostre índex, que comença la setmana deixant-nos un buit baixista als 10.325 punts (ara passa a ser la resistència més immediata).

"Dit això i sabent que seguim encaixats dins d'un canal baixista que està durant quatre mesos hi ha la possibilitat de posar a prova, una vegada més, la base de la cadena, ara als 10.130 punts", explica l'expert. Encara que una dilatació dels preus fins al suport dels 9.980 punts (buit alcista del 16 de març) podria ser un moviment gens descartable. Pel que fa a les resistències, tenim el buit baixista de l'obertura d'aquest dilluns, els 10.445 punts i la part superior del canal baixista, ara als 10.600 punts.

"Les espelmes setmanals que van dibuixar els índexs europeus la setmana passada conviden més a l'inici d'un rebot que al de continuïtat de les caigudes, però és cert que mentre les tensions geopolítiques segueixin aquí és complicat que els índexs europeus així com l'IBEX 35 escalin posicions de manera continuada", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador