• ArcelorMittal i Acerinox són les dues companyies més beneficiades des del triomf de Trump
  • D'altra banda, les elèctriques són les que més ho estan patint
  • El president del BCE no ha fet cap comentari en la seva intervenció
bolsa madrid ibex

L'IBEX-35 ha aconseguit evitar les pèrdues el primer dia de la setmana, però no ha aconseguit que arribi als 8.700 punts. El selectiu espanyol ha pujat un 0,22% fins als 8.658 punts. L'obertura en Wall Street amb guanys ha fet que l'IBEX s'hagi donat la volta, però al tancament del mercat europeu, eren els índexs nord-americans els que cotitzaven amb signe mixt.

  • 11.154,60
  • 1,56%

ArcelorMittal (+5,30% fins als 6,69 euros) i Acerinox (+3,42% fins als 12,25 euros) són les dues companyies que s'estan veient més beneficiades des del triomf del republicà Donald Trump als EUA. De fet, tots dos valors són els que més han pujat aquest dilluns. Les declaracions de Donald Trump anunciant que escometrà una millora de les infraestructures ha empès a les dues empreses. Concretament, Acerinox ha pujat més d'un 13% per l'efecte Trump.

ArcelorMittal i Acerinox són les dues companyies que s'estan veient més beneficiades des del triomf del republicà Donald Trump

No obstant això, ha estat el sector bancari qui ha fet que el selectiu hagi acabat en positiu, Destaquen els avanços de Bankia (+2,73%) i CaixaBank (+2,16%). Banc Santander també ha tancat amb importants pujades. L'entitat ha avançat un 1,67% fins als 4,3 euros. Per la seva banda, BBVA ha avançat un 0,32% fins als 5,9 euros.

D'altra banda, les elèctriques són les que més estan sofrint la victòria de Trump. Aquest no estava sent el seu millor any, però mantenien com a reclam la seva atractiva rendibilitat per dividend per intentar remuntar en el parquet. I ara, amb l''huracà Trump', fins i tot aquest ganxo perd lluentor. Aquest dilluns, Enagas ha liderat les pèrdues amb una caiguda del 3,48%, l'ha seguit Aena que ha cedit un 3,37% i Red Eléctrica, -3,28%.

El verd ha predominat a les borses europees. Els inversors esperaven alguna declaració del president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, en la seva intervenció, però no n'ha fet cap, amb els mercat no han experimentat cap moviment brusc. El CAC 40 de França ha avançat un 0,58%, el FTSE 100 de Londres també s'ha revaloritzat un 0,42% i el DAX 30 alemany ha pujat un 0,38%.

POQUES REFERÈNCIES MACROECONÒMIQUES

Aquest dilluns, no hi ha hagut moltes referències macroeconòmiques, encara que cal fixar-se en què s'ha publicat el PIB de Japó, que ha disparat el creixement anual fins al 2,2% per situar-se per sobre de l'esperat.

D'altra banda, la producció industrial a la zona euro al setembre cau un 0,8% front -1,0% esperat i 1,8% anterior. La producció industrial a la zona euro anual puja al setembre un 1,2% front 1,0% esperat i 2,2% anterior. Finalment, també s'ha conegut l'IPC d'Itàlia que hi ha caigut un 0,2% la dada anual i l'IPC mensual ha pujat un 0,2%.

En un altre ordre de coses, el mercat de petroli ha tornat a obrir la setmana amb caigudes, després de les registrades la setmana passada. A l'hora del tancament de les borses del Vell Continent, el barril de Brent, de referència d'Europa, cau un 1,74% fins als 44 dòlars, i el barril del WTI, referent a EUA, es deixa un 1,8% fins als 42,63 dòlars.

L'"efecte Trump" també ha influït en el bo espanyol. De fet, des que Donald Trump guanyés les eleccions la passada setmana, l'interès del bo espanyol s'ha disparat fins a màxims de juny. La rendibilitat dels títols a 10 anys es dispara fins a l'1,6%. El mercat descompta una major inflació després de la victòria del republicà.

UBS RECOMANA VENDRE BBVA I PRECAUCIÓ AMB SANTANDER

En el plànol empresarial, aquest dilluns destaca que UBS ha decidit revisar a l'alça els preus objectiu dels dos principals bancs espanyols, Santander i BBVA, encara que la seva recomanació de compra segueix lluny.

El CAC 40 de França ha avançat un 0,58%, el FTSE 100 de Londres també s'ha revaloritzat un 0,42% i el DAX 30 alemany ha pujat un 0,38%

El sentiment dels analistes està girant entorn dels principals bancs espanyols. UBS respon amb una reiteració de la seva recomanació de venda, encara que modera les seves previsions de caiguda en gairebé un euro per al banc d'origen basc. La signatura d'inversió suïssa millora la seva perspectiva des dels 4,50 euros fins als 5,40 euros. Per a Banc Santander les previsions no són molt millors. UBS eleva el seu preu objectiu fins als 4,15 euros, encara que el rating segueix sent neutral.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic Bolsamanía, assenyala aquest dilluns hem despertat amb un important buit alcista superior al 1% per a hores després tornar a situar-nos en nombres vermells mentre la resta d'índexs europeus aconseguia mantenir el tipus cotitzant amb guanys superiors al 1%. “I és que mentre l'índex de bancs europeus pujava per sobre del 1% la gran banca del nostre país cotitzava en nombres vermells i en el millor dels casos intentava mantenir-se plana”, apunta.

Tampoc ha ajudat Telefónica que durant gran part de la sessió cotitzava també amb importants pèrdues. “És evident que la feblesa del nostre índex no és alguna cosa puntual d'un parell de sessions i fins que les coses no es calmin en les borses llatinoamericanes així com al mercat de les divises veig més fàcil que seguim degotant a la baixa que atrevint-nos a atacar resistències”.

“Mentrestant seguim atents a la xifra dels 8.540 punts, que és on està el suport a respectar sí o sí si no volem començar a veure fantasmes”, comenta l'analista. De fet, la perforació d'aquest suport suposaria un clar senyal de feblesa de curt termini que podria ser l'avantsala d'un moviment correctiu cap als 8.200 punts.

“El problema és que per tenir un primer senyal de fortalesa, tècnicament parlant, necessitem que l'IBEX-35 tanqui per sobre de la resistència dels 9.040 punts (buit a la baixa)-9.054 punts (màxims del dijous). Quelcom que a dia d'avui queda bastant lluny”, conclou l'expert.

contador