• La progressió de la ràtio de capital segueix sent positiva i arriba a l'11%
  • Banco Santander es manté estable gràcies a Brasil i a la seva menor exposició a Mèxic

La banca segueix sent un dels sectors que més volatilitat està generant en aquest 2016. Les polítiques monetàries dels principals bancs centrals estan condicionant els seus comptes de resultats i a més, l'entrada en l'escena de Donald Trump promet animar encara més els moviments en el sector. UBS ha decidit revisar a l'alça els preus objectiu dels dos principals bancs espanyols, Santander i BBVA, encara que la seva recomanació de compra segueix lluny.

  • 4,81€
  • 1,10%
  • 10,94€
  • -0,46%

El sentiment dels analistes està girant entorn dels principals bancs espanyols. Si fa uns dies era la firma alemanya Berenberg qui esperava una caiguda de fins al 40% en BBVA, UBS respon amb una reiteració de la seva recomanació de venda, encara que modera les seves previsions de caiguda en gairebé un euro per al banc d'origen basc. La signatura d'inversió suïssa millora la seva perspectiva des dels 4,50 euros fins als 5,40 euros. Per a Banc Santander les previsions no són molt millors. UBS eleva el seu preu objectiu fins als 4,15 euros, encara que la qualificació segueix sent neutral.

TRUMP HO CANVIA TOT

La irrupció de Trump en el panorama polític global canviarà nombrosos sectors de l'economia. Un d'ells serà la banca espanyola, a la qual afectarà directament en matèria regulatòria i indirectament per la seva influència en l'esdevenir del mercat sud-americà i en la política monetària.

L'informe d'UBS arriba condicionat per les eleccions nord-americanes. El desplom que va experimentar el pes mexicà després de l'elecció del candidat republicà com a nou president dels Estats Units ha tingut un efecte considerable al BBVA, i és que aquest mercat ja suposa entorn del 50% del negoci del banc espanyol.

Els esforços del BBVA han donat fruits, permetent-li aconseguir una ràtio de capital del 11%

Després d'aquest cop al futur del banc biscaí les perspectives no són molt encoratjadores. Mentre la tornada de la inversió en actius tangibles (ROTE) es mantindrà estable entorn del 10%, UBS ha decidit retallar les seves previsions per a l'exercici 2017/18 en un 3-4%. No obstant això, la progressió de la ràtio de capital segueix sent positiva. Els esforços del banc han donat fruits, permetent-li aconseguir una ràtio del 11%.

D'altra banda, Banco Santander segueix amb els focus posats sobre ell. Malgrat que la seva exposició al mercat llatinoamericà és menor, significant Mèxic únicament un 10% del seu negoci, UBS recomana mantenir la precaució al banc d'origen càntabre. El major banc d'Espanya ha presentat uns resultats consistents en l'últim trimestre, destacant a Brasil com a eix del seu negoci. A més, els marges d'interessos segueixen sent consistents encara que els suïssos avisen que la millora de la ràtio de capital perd força.

La valoració de les accions del principal banc espanyol per als propers dotze mesos es queda prop dels seus nivells de cotització actuals, per la qual cosa caldrà esperar fins a nous canvis al mercat perquè UBS prengui una direcció clara en les seves previsions. A priori, el més proper és un possible canvi en els tipus d'interès dels bancs centrals de Regne Unit i EUA. Ambdues institucions van emplaçar als inversors al proper mes per decidir possibles canvis en la seva política monetària, i els analistes ja comencen a valorar com podria afectar una possible pujada de tipus per part de la Reserva Federal.