• Els mercats d'Alemanya, França i el Regne Unit han tancat amb pujades
  • A Àsia, el Nikkei japonès s'ha enfonsat un 5,3%
  • Els moviments més bruscos es produeixen en les divises
trump690

Sí. Un altre cigne negre ha visitat els mercats mundials. Com el de Lehman el 2008 o com el més recent Brexit, la victòria de Donald Trump ha portat amb si una nova sacsejada a les borses internacionals, tot i que molt menys intensa que fa quatre mesos i que al llarg de la sessió s'ha anat moderant.

L'escenari ha estat el de costum, perquè s'ha repetit en multitud d'ocasions. Els inversors són poc amics de les sorpreses desagradables. Sobretot, quan aquestes sorpreses contenen una extraordinària dosi d'incertesa. Si s'afegeix que qui protagonitza aquesta sorpresa és la major economia del món s'obté el terreny apropiat perquè les cotitzacions tremolin. Tot i que el shock inicial als parquets europeus s'ha anat moderant en contra de les advertències dels analistes, a la vegada que el primer discurs de Trump, totalment conciliador. "En dies com aquest, s'ha de mantenir la calma", demana José María Luna, director d'estratègia i anàlisi de Profim.

La majoria d'experts trobava similituds amb el 24 de juny, dia en el qual es va conèixer la victòria del Brexit i l'IBEX 35 es va desplomar un 12,35%. Aquest dimecres, el selectiu espanyol ha iniciat la jornada amb pèrdues del 4% i ha marcat un mínim als 8.570 punts, però finalment ha tancat en els 8.901,50 punts, després de caure només un 0,4%. Han destacat les forces pujades del 10% per ArcelorMittal i del 6% per Acerinox, de gairebé el 5% per a ACS i del 4% per Grifols.

Per contra, BBVA ha estat el valor més castigat per la seva exposició a Mèxic, on va obtenir el 51% del seu benefici generat entre gener i setembre. L'entitat, que ha arribat a perdre més d'un 8%, ha baixat gairebé un 6% amb el desplom del 9% del peso mexicà respecte a l'euro i el dòlar. També ha baixat amb força Gamesa, un 4%, seguit d'Iberdrola (-2%) que també compta amb una gran presència a Mèxic.

En la resta d'Europa, els principals índexs d'Alemanya i França han pujat més de l'1% i la borsa del Regne Unit un 0,7%. Al mercat de divises, l'euro cau un 0,7% fins als 1,0942 dòlars (el dòlar ha arribat a caure un 2% en la sessió asiàtica), mentre que la lliura es mou sense canvis amb la moneda nord-americana. Quant a les matèries primeres, el petroli perd entorn a mig punt, amb el Brent lleugerament per sota dels 46 dòlars i l'or ha passat de pujar més d'un 5% a fer-ho un 1%, en 1.285 euros per unça.

JORNADA DE MENYS A MÉS

El Brexit hauria d'haver estat un advertiment per als mercats i, en el seu lloc, pel que sembla quatre mesos han estat suficients perquè un succés històric no sigui oblidat

La confirmada victòria de Trump, que ve acompanyada amb el control republicà de la Casa de Representants i del Senat, fets que no havien estat anticipats."Aquests resultats no són els que venien descomptant els mercats financers mundials, la qual cosa ha provocat aquesta matinada una fugida des dels actius de major risc, com la renda variable, cap als considerats com a refugi, com l'or o el ien japonès", arguyen els analistes de Link Securities. "La reacció dels mercats ens recorda molt a la qual van tenir després del Brexit britànic", agreguen aquests experts. Tot i que en aquesta ocasió, l'anada i tornada dels mercats europeus s'ha produït en només un dia.

A Wall Street, la borsa cotitza amb guanys moderats. Els futurs americans han arribat a caure un 5% després de confirmar-se la victòria del polèmic candidat, però hi ha sectors que estan pujant amb molta força, com els bancs, les farmacèutiques o els productors d'acer i estan compensant les caigudes d'altres sectors, com el de la salut, l'electricitat o la tecnologia.

ANÀLISI TÈCNICA

Si volen la meva opinió més sincera els diré que aquestes són les sessions de mercat que marquen els punts d'inflexió

"Molt interessant la sessió d'aquest dimecres en el nostre IBEX-35 i a la resta d'índexs europeus", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "Si volen la meva opinió més sincera els diré que aquestes són les sessions de mercat que marquen els punts d'inflexió", afegeix aquest expert. En aquest sentit, Rodríguez destaca com molt importants les sessions "que comencen amb pànic venedor i que finalment, contra tot pronòstic, acaben donant-se la volta".

El seu consell és quedar-se amb la idea que "els índexs no només no han perforat suports sinó que han construït, a més, un important suport en els mínims de la sessió d'avui que dubto molt siguin perforats en les properes setmanes". La seva conclusió és que "les espelmess que ens estan dibuixant la gran majoria d'índexs europeus conviden a tot menys al pessimisme".

contador