ep un hombre con mascarilla atraviesa wall street
Miguel Juarez Lugo/ZUMA Wire/dpa

Wall Street es va desplomar més del 35% en tot just un mes des dels màxims històrics que van marcar els índexs novaiorquesos a mitjan febrer. Va ser la caiguda més vertical de la història, la qual cosa va provocar el mercat baixista més ràpid (caiguda superior al 20%) mai vist anteriorment. Tot això originat per la pandèmia del Covid-19, que s'ha acarnissat sobretot amb la Unió Europea i els Estats Units.

No obstant això, des dels mínims marcats per Wall Street el 23 de març, la Borsa de Nova York ha rebotat d'una manera prodigiosa i ha reduït la seva caiguda de manera considerable, fins a tal punt que molts es pregunten si ha començat un nou mercat alcista, ja que la pujada fins als màxims d'abril ha superat el 30%.

"Això planteja la pregunta de per què les accions nord-americanes estan demostrant ser tan resistents i si el ral·li és sostenible", afirma Russ Mould, director d'inversions de la signatura especialitzada AJ Bell. Malgrat les terribles dades econòmiques publicades als EUA i la situació de confinament, l'S&P 500 cau només un 3% en els últims dotze mesos i el Nasdaq acumula una pujada del 6%.

RAONS PER A EXPLICAR L'HISTÒRIC REBOT

En primer lloc, és necessari destacar que el sector de la tecnologia, igual que ha fet des de la crisi de 2009, ha estat el principal impulsor de l'històric rebot. Valors com Amazon i Netflix han marcat màxims històrics en les últimes jornades i els inversors descompten que la pandèmia continuarà reforçant el paper de la tecnologia en el futur.

Les previsions anticipen que el sector tecnològic generarà el 23% dels guanys de 2020 a la Borsa de Nova York, la qual cosa explica bona part del rebot que ha registrat el Nasdaq i el mercat en conjunt.

D'altra banda, Russ Mould afirma que el mercat ha descomptat una recuperació dels beneficis empresarials en forma de V, que serà liderada pel sector financer, les empreses de consum discrecional i la indústria, amb un major creixement de la tecnologia a finals de 2020 i 2021 que brindarà un suport addicional. "Les estimacions suggereixen que els guanys corporatius dels EUA tornaran a créixer any rere any durant el primer trimestre de 2021", afirma aquest expert.

El tercer factor per explicar la increïble recuperació de Wall Street és la gran bateria d'estímuls monetaris aplicats per la Reserva Federal per combatre la pandèmia. Es tracta de la major injecció monetària de la història, que augmentarà el balanç de la Fed en uns 2,2 bilions de dòlars. A això s'hi afeigeixen les mesures econòmiques aprovades pel Congrés, que sumen 2 bilions de dòlars més.

Els estímuls del banc central americà "proporcionen als mercats financers quantitats de liquiditat barata amb les quals especular i pot ser el factor més poderós de tots en el repunt del mercat borsari nord-americà des del mínim del 23 de març, i el més difícil de combatre per als escèptics de les accions nord-americanes", explica Russ Mould.

RAONS PER A DUBTAR

No obstant això, per a aquest expert també hi ha raons per qüestionar l'històric ral·li. Si la recuperació de Wall Street realment depèn de l'abundant liquiditat proporcionada pel banc central, llavors serà fràgil, "ja que la Reserva Federal no pot seguir imprimint diners eternament", argumenta.

D'altra banda, l'assumpció del mercat que la recuperació econòmica serà en V encara és arriscada, ja que els EUA és un dels països que està donant una pitjor resposta a la pandèmia, i és el més afectat. Donald Trump vol reobrir l'economia com més aviat millor, però els seus assessors sanitaris adverteixen sobre el risc que hi hagi una segona onada de contagis que provoqui un impacte econòmic encara pitjor.

Amb la valoració actual, el mercat ha descomptat una caiguda del 12% dels beneficis empresarials, xifra que sembla molt optimista, ja que la crisi de 2008 va provocar un enfonsament del 40%. Per tant, és complicat anticipar que el ral·li actual de Wall Street serà sostenible durant els pròxims mesos, malgrat la històrica recuperació de Wall Street des dels mínims de març.

Noticias relacionadas

contador