vacuna coronavirus portada

Les eleccions dels Estats Units seran el gran tema als mercats aquesta tardor. Tot se centrarà en aquest esdeveniment, que tindrà lloc el 3 de novembre, tot just acabat l'estiu, més encara quan les enquestes donen uns resultats tan ajustats entre Donald Trump i Joe Biden. No obstant això, no serà l'única variable que mourà les borses després d'aquest període estival. Els desenvolupaments entre la Xina i els Estats Units en serà una altra. I, en tercer lloc, les notícies, cada vegada més esperançadores, relacionades amb el vaccí de la Covid.

ALLAU DE BONES NOTÍCIES

Indubtablement, les relacions entre la Xina i els EUA i també les novetats sobre el vaccí estaran condicionades per les eleccions. Donald Trump no perdrà l'oportunitat d'utilitzar tots dos tems al seu favor. En aquest sentit, el president dels EUA tindria intenció d'accelerar l'aprovació de la vacuna de la Covid-19 d'Oxford i AstraZeneca amb la finalitat que es produeixi abans dels comicis presidencials, segons ha informat el Financial Times aquesta setmana. Aquesta ha estat només una de les moltes notícies relacionades amb els tractaments de la Covid que s'han succeït aquests darrers dies.

Els Estats Units van anunciar el diumenge l'autorització mitjançant el procediment d'emergència de l'ús del plasma de persones sanes que han patit la malaltia per tractar malalts de coronavirus. Aquest és un altre exemple de les presses de Trump, que ha pres aquesta decisió malgrat que els experts en la matèria adverteixen que no està comprovat que el tractament sigui efectiu. Donald Trump ha afirmat categòricament que vol eliminar "barreres i retards innecessaris".

"Les notícies sobre vaccins continuen ajudant els mercats", subratlla Neil Wilson, director d'anàlisi de Markets.com. Durant les últimes hores, AstraZeneca ha anunciat l'inici d'un assaig d'un nou fàrmac amb anticossos, mentre que Moderna ha comunicat un acord amb la Unió Europea (UE) per subministrar-ne almenys 80 milions de dosis del seu possible vaccí contra el virus.

"La gran quantitat de notícies positives sobre el vaccí o tractaments (per al coronavirus) d'aquesta setmana ens ha proporcionat amb bon començament ja que els inversors són cada vegada més optimistes sobre la possibilitat que hi hagi quelcom a celebrar a la fi d'enguany", apunta Craig Erlam, analista d'Oanda. "El clar desig de l'Administració de Donald Trump d'aconseguir la solució que sigui a través de l'aprovació per la via ràpida per part de la FDA està sens dubte ajudant a aixecar la moral", afegeix.

"Últimament, qualsevol història farmacèutica que intenti abordar el virus tendeix a obtenir una reacció positiva dels inversors", reconeix David Madden, analista de CMC Markets, però també adverteix de l'excés d'optimisme i subratlla que la indústria farmacèutica és famosa pels seus triomfs, però també pels seus fracassos en el que té a veure amb medicaments.

Mentrestant, el principal expert en malalties infeccioses dels Estats Units, el doctor Anthony Fauci, ha advertit en una entrevista exclusiva amb Reuters sobre la distribució d'un vaccí del Covid-19 sota les directrius d'ús especial d'emergència abans que se'n demostri la seguretat i eficàcia en grans assajos. Fauci ha dit que és una mala idea que podria tenir un efecte esgarrifós en els assajos d'altres vaccins.

Fauci, director de l'Institut Nacional d'Al·lèrgia i Malalties Infeccioses, ha declinat fer comentaris sobre Trump, però ha remarcat que és arriscat accelerar el lliurament d'un vaccí fins i tot si se'n té una necessitat urgent.

"No voldria veure que un vaccí obté una EUA (autorització d'ús d'emergència) abans de tenir un senyal d'eficàcia", ha reconegut Fauci a l'agència en una entrevista telefònica que es va publicar dimarts.

Noticias relacionadas

contador