dl china yuan renminbi cny cash peoples republic of china prc peoples bank of china pboc cash interest rates eric prouzet unsplash
Sharecast / Eric Prouzet via Unsplash

La Xina ha retallat aquest dimarts en 25 punts bàsics la taxa preferencial de préstecs (LPR) a cinc anys, fins al 3,95% des del 4,20%, en un intent de les autoritats per estimular el sector immobiliari, que està sumit en una greu crisi. El tipus LPR a 12 mesos s'ha mantingut al 3,45%.

Es tracta de la baixada històrica més gran d'aquest tipus d'interès des de la seva creació el 2019, i que ha superat la previsió del consens, que esperava una retallada del 0,15%. El consens també havia anticipat una retallada fins al 3,3% del tipus LPR a 12 mesos, que afecta més els préstecs al consum, però que finalment no s'ha produït.

El moviment és una mesura destinada sobretot al sector immobiliari, ja que afecta majoritàriament els préstecs hipotecaris i busca estimular la demanda. L'última vegada que la Xina havia retallat el tipus LPR a 5 anys va ser el juny del 2023, quan el va rebaixar un 0,1%.

Les autoritats xineses intenten reviure així l'activitat immobiliària, que no acaba de recuperar-se i suposa aproximadament una quarta part de l'economia i del mercat de valors.

El 2023, el preu de l'habitatge nou a la Xina va registrar la caiguda més gran dels últims nou anys, mentre les borses cotitzen a mínims de cinc anys.

En aquest sentit, la Comissió de Valors de la Xina ha publicat un comunicat en què ha assenyalat que tindrà en compte tots els suggeriments dels participants del mercat per millorar-ne el funcionament, en un intent per recuperar la confiança dels inversors nacionals i internacionals.

Noticias relacionadas

contador