li qiang secretaire du parti communiste du jiangsu s exprime lors de la discussion de groupe des delegations du jiangsu pendant le congres national du peuple cnp a pekin 20230627121622

La Xina ha establert un objectiu de creixement al voltant del 5% per al 2024, un percentatge semblant al que es va establir per al 2023, quan l'economia va créixer el 5,2%. Una altra de les novetats és que el Congrés Nacional del Partit Comunista ha aprovat l'emissió de bons a llarg termini per finançar projectes estratègics per valor de 140.000 milions de dòlars.

A més, la Xina ha establert un objectiu de dèficit del 3% sobre el PIB, percentatge que suposa una revisió a la baixa enfornt del 3,8% de l'any passat.

Altres objectius, similars als del 2023, són assolir una taxa d'atur urbà al voltant del 5,5%, la creació de 12 milions de noves ocupacions urbanes i un augment de l'índex de preus al consumidor al voltant del 3%, molt per a sobre de l'IPC general de l'any passat, que només va repuntar un 0,2%.

També s'ha establert un augment pressupostari del 7,2% per a la despesa en Defensa, una xifra que és molt seguida pels Estats Units, a causa de les ambicions estratègiques del gegant asiàtic, sobretot pel que fa a Taiwan.

"DESENVOLUPAMENT D'ALTA QUALITAT"

El document presentat aquest dimarts ha remarcat la necessitat de "garantir tant un desenvolupament d'alta qualitat com més seguretat" en la prevenció de "riscos i desafiaments causats pels deutes existents i protegir-nos contra els riscos que sorgeixen de nous deutes", en una clara referència a la crisi immobiliària que està llastrant el creixement del país.

També ha indicat que "s'estan enfortint els motors interns del desenvolupament" i que es prendran "mesures prudents per desactivar els riscos a les petites i mitjanes institucions financeres d'algunes localitats i contra les activitats financeres il·legals".

La Xina també s'ha compromès a "satisfer les demandes de finançament justificades de les empreses immobiliàries sota diverses formes de propietat en igualtat de condicions" i a "realitzar esforços concertats per desactivar els riscos de deute dels governs locals i alhora garantir un desenvolupament estable".

Les principals prioritats continuaran sent la innovació tecnològica i la millora de la indústria, amb un focus especial en automòbils de nova energia, energia d'hidrogen, nous materials, medicaments innovadors i aviació comercial.

"NO ÉS FÀCIL ACONSEGUIR AQUESTS OBJECTIUS"

El primer ministre, Li Qiang, ha promès que la Xina eliminarà les restriccions a la inversió estrangera al sector manufacturer.

"No hem de perdre de vista els pitjors escenaris i hem de seguir endavant amb la transformació del model de creixement, fent ajustaments estructurals, millorant la qualitat i millorant l'exercici", ha explicat Qiang.

"No és fàcil per a nosaltres assolir aquests objectius. Necessitem suport polític i esforços conjunts des de tots els fronts. Hem d'implementar una política monetària prudent de manera flexible, apropiada, específica i eficient", ha afegit davant dels delegats del Partit Comunista.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

Els experts d'Oxford Economics es mostren "escèptics" sobre l'objectiu de creixement al voltant del 5% i estimen "un creixement potencial probablement més proper al 4%", cosa que implica que "és poc probable que la flexibilització de les polítiques s'aturi fins que l'objectiu estigui a la vista".

"Encara abstenint-se de grans estímuls, la transició cap a les 'noves forces productives' ocuparà un lloc central aquest any. També hi ha indicis que les autoritats estan a prop de formalitzar un altre programa similar al del 2009 per recolzar la despesa de les llars", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador