chinacbmedicos11

La Xina ha reconegut aquest cap de setmana que gairebé 60.000 persones han mort infectades per coronavirus als hospitals del país des que es va posar fi a la política 'zero-Covid'. Això va passar a principis de desembre, quan Pequín va desmantellar les mesures que aplicava des de l'inici de la pandèmia, i el final del qual es va materialitzar a principis d'aquest mes amb la finalitat de les quarantenes per als viatgers internacionals. L'aixecament de les restriccions al gegant asiàtic ha provocat que es disparin els contagis entre una població que, la majoria, no està vacunada.

A principis de desembre Pequín va desmantellar la seva política de proves freqüents, restriccions de viatges i tancaments massius després de les protestes generalitzades que van tenir lloc a diverses ciutats a finals de novembre, davant el cansament dels ciutadans. Des d'aleshores, com ja s'havia avisat, els casos no han fet res més que augmentar.

Tot i això, fins ara el gegant asiàtic no havia donat xifres de casos o de morts que fossin realistes als ulls dels organismes internacionals. De fet, la xifra reportada ara per les autoritats del país suposa un gran augment respecte de les comunicades anteriorment, i és que la Xina ha rectificat després de les crítiques que ha rebut per part de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Jiao Yahui, cap de l'Oficina d'Administració Mèdica de la Comissió Nacional de Salut (NHC), va declarar dissabte que la febre per Covid i les hospitalitzacions d'urgència havien arribat al punt màxim i que el nombre de pacients hospitalitzats seguia disminuint, recull CNBC. També va explicar que entre el 8 de desembre i el 12 de gener el nombre de morts relacionades amb la Covid als hospitals xinesos pujava fins als 59.938.

D'aquestes, va destacar, 5.503 es van deure a insuficiència respiratòria per Covid i la resta, a una combinació de Covid i altres malalties.

Les xifres suposen un enorme augment respecte a les anteriors (la dada oficial que havia ofert la Xina des que va començar la pandèmia era de poc més de 5.000 morts), però tot i així estan lluny de les projectades per experts internacionals, que apunten que almenys un milió de persones han mort infectades per Covid aquest any.

A més, a l'últim mes les autoritats xineses havien informat de cinc o menys morts al dia, unes xifres incompatibles amb les llargues cues que es veien a les funeràries i les bosses per a cadàvers que sortien dels abarrotats hospitals. De fet, l'OMS va afirmar a la setmana passada que la Xina no estava notificant totes les morts per Covid, tot i que va reconèixer que ara estava proporcionant més informació sobre el brot.

Tot i això, Pequín defensa la veracitat de les xifres que ha proporcionat en tot moment. Segons Jiao, el que passa és que la Xina divideix les morts relacionades amb la Covid entre les causades per insuficiència respiratòria per infecció per coronavirus i les causades per malaltia subjacent combinada amb infecció per coronavirus.

"La norma coincideix bàsicament amb les adoptades per l'Organització Mundial de la Salut i altres països importants", va afirmar el responsable xinès de sanitat. I va insistir també en la tendència a la baixa dels contagis al país, assegurant que el nombre de pacients que necessiten tractament d'urgència està disminuint i que la proporció de pacients que acudeixen a les clíniques amb febre i donen positiu a les proves de Covid-19 també està baixant de forma constant. El nombre de casos greus també ha arribat al punt màxim, ha afegit, tot i que ha apuntat que es mantenen a un nivell elevat i que els pacients són majoritàriament ancians.

Tot i això, ni Pequín ni la comunitat internacional baixen la guàrdia, sobretot ara que s'espera un fort augment dels viatges en vigílies de les vacances de l'Any Nou Lunar, que arrenca el 21 de gener vinent i en què centenars de milions de persones tornen des de les ciutats a petits pobles i zones rurals. Això ha alimentat la preocupació que es produeixi un augment dels casos.

Noticias relacionadas

contador