ep barco de transporte de gas gnl de totalenergies
TOTALENERGIES

La Unió Europea (UE) reduirà les importacions de gas rus en dos terços abans de finals d'any, segons acaba d'anunciar la Comissió Europea (CE), en resposta a la invasió d'Ucraïna. A més, s'obre la porta a limitar temporalment el preu de la llum a causa de la situació excepcional creada pel conflicte bèl·lic.

"Podríem eliminar gradualment almenys 155.000 milions de metres cúbics en el consum de gas fòssil, cosa que equival al volum importat de Rússia el 2021. Gairebé dos terços d'aquesta reducció es poden aconseguir en un any, posant fi a la dependència excessiva de la UE d'un sol proveïdor", ha assenyalat la CE.

Com a part del pla actualitzat, la Comissió vol que les nacions que formen part del bloc comunitari omplin el seu emmagatzematge de gas almenys un 90% l'1 d'octubre de cada any. A més, cada país podrà relaxar la legislació per donar suport a les empreses que enfronten alts preus de l'energia.

"Necessitem actuar ara per mitigar l'impacte de l'augment dels preus de l'energia, diversificar el nostre subministrament de gas per al proper hivern i accelerar la transició d'energia neta", ha dit Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, en un comunicat.

"La guerra de Putin demostra la urgència d'accelerar la nostra transició d'energia neta", ha explicat la CE al seu compte oficial de Twitter, on ha presentat REPowerEU, "el nostre pla per augmentar la independència energètica d'Europa" i que es basa a:

  • Reducció de la demanda de combustibles fòssils russos
  • Mesures d'emergència per fer front als preus de l'energia a Europa

"Els països de la UE tindran la possibilitat de regular els preus i redistribuir els ingressos dels alts guanys del sector energètic i el comerç d'emissions als consumidors", ha afegit la CE.

Actualment, la UE importa el 90% del consum de gas, i Rússia proporciona al voltant del 45% d'aquestes importacions, a nivells variables entre els Estats membres. Rússia també representa al voltant del 25% de les importacions de petroli i del 45% de les importacions de carbó.

"NO PODEM CONFIAR A RÚSSIA"

"Hem d'independitzar-nos del petroli, el carbó i el gas russos. Simplement no podem confiar en un proveïdor que ens amenaça explícitament. Necessitem actuar ara per mitigar l'impacte de l'augment dels preus de l'energia, diversificar el nostre subministrament de gas per al proper hivern i accelerar la transició a l'energia neta.

Com més ràpid canviem a energies renovables i hidrogen, combinat amb més eficiència energètica, més ràpid serem veritablement independents i dominarem el nostre sistema energètic. Estaré discutint les idees de la Comissió amb els líders europeus a Versalles més endavant aquesta setmana, i després treballaré per implementar-les ràpidament amb el meu equip”, ha afegit von der Leyen.

OBRE LA PORTA A LIMITAR ELS PREUS

A més, la CE ha obert la porta a "la possibilitat de regular els preus en circumstàncies excepcionals, establint que els estats membres poden redistribuir els ingressos dels alts beneficis del sector energètic i el comerç d'emissions als consumidors".

Després d'una consulta sobre modificacions específiques de les Directrius sobre ajuts estatals del Règim de comerç de drets d'emissió, la Comissió també consultarà els Estats membres sobre les necessitats i l'abast d'un nou marc temporal de crisis d'ajuts estatals per concedir ajuts a les empreses afectades per la crisi, en particular els que enfronten alts costos d'energia.

En aquest sentit, la Comissió ha afegit que per fer front a la pujada vertiginosa dels preus de l'energia, estudiarà "totes les opcions possibles de mesures d'emergència per limitar l'efecte de contagi dels preus del gas als preus de l'electricitat, com a límits de preus temporals".

També avaluarà les opcions per optimitzar el disseny del mercat de l'electricitat tenint en compte l'informe final de l'Agència de la UE per a la Cooperació dels Reguladors de l'Energia (ACER) i altres contribucions sobre els avantatges i els desavantatges dels mecanismes de tarifació alternatius per mantenir l'electricitat assequible, sense interrompre el subministrament i més inversió en la transició verda.

Noticias relacionadas

contador