• Els títols de deute alemany cotitzen amb guanys i redueixen el seu retorn
  • El mercat es ressent després que el bloc independentista obtingués la majoria del Parlament català
caida ibex cataluna portada grande

Victòria del bloc independentista i reacció negativa del mercat. Així es resumeix la jornada d'aquest divendres, després que els partits secessionistes obtinguessin la suma de 72 escons al Parlament de Catalunya. L'IBEX 35 perd més d'un 1% i al mercat de deute la prima de risc repunta al voltant del 4% fins als 111 punts.

Els inversors han respost amb vendes de bons espanyols a la incertesa a Catalunya que es perllonga amb el resultat electoral d'aquest 21 de desembre, al qual l'agregat de JuntsxCat, Esquerra i la CUP no va arribar al 50% dels vots, però sí la majoria de diputats del Parlament. Així, al mercat secundari de deute, els títols a 10 anys del Tresor es deixen un 0,5% en preu, mentre que la rendibilitat escala per sobre de l'1,5% per primera vegada des de l'octubre.

Es tracta d'un actiu sostingut al mercat per les compres del Banc Central Europeu (BCE), i que no sol experimentar moviments bruscos. El d'aquest divendres, del mig punt percentual a la baixa en preu, contrasta amb la lleu pujada del 'bund' alemany. Amb això, la prima de risc puja més del 4% fins als 111 punts. Per la seva banda, les primes de risc portuguesa, italiana i francesa experimenten lleus alces, mentre que la grega es mou amb descensos també molt moderats.

La prima espanyola ha estat un fidel reflex de la tensió a Catalunya. Malgrat ser un diferencial afectat per la política del BCE, cada vegada que s'ha incrementat la incertesa a la regió ha patit pujades, per les caigudes en preu del bo espanyol. Així va passar a l'octubre, tant després del referèndum il·legal de l'1 d'octubre com posteriorment a la declaració unilateral d'independència (DUI). Aquest divendres torna a patir un rebot.

Noticias relacionadas

contador