ep alimentos 20200415130514
EUROPA PRESS - Archivo

L'Organització Mundial del Comerç (OMC) i el Fons Monetari Internacional (FMI) han mostrat la seva preocupació per les interrupcions mundials del subministrament "a causa de l'implementació cada vegada major de restriccions a l'exportació i altres accions que limiten el comerç de subministraments mèdics i aliments clau".

En conjunt, les restriccions a l'exportació poden ser perillosament contraproduents. El que té sentit en una emergència aïllada, pot ser greument nociu en una crisi global, afirmen tots dos organismes.

Aquestes mesures interrompen les cadenes de subministrament, deprimeixen la producció i desvien els productes i treballadors escassos i crítics lluny d'on més se'ls necessita. Alguns governs responen amb les seves pròpies restriccions. El resultat és prolongar i exacerbar la crisi sanitària i econòmica, amb els efectes més greus probablement als països més pobres i vulnerables.

L'OMC i l'FMI també han alertat sobre restriccions en alguns aliments, malgrat la forta oferta. "L'experiència de la crisi financera mundial va demostrar que les restriccions a l'exportació d'aliments es multipliquen ràpidament entre països i generen incerteses i augments de preus cada vegada més grans", expliquen.

També els preocupa que si els treballadors agrícoles crítics no poden traslladar-se on es troba la collita, els cultius podrien podrir-se als camps, un problema al qual s'enfronta Espanya a certes zones. On comencen les noves temporades de conreu, la sembra podria veure's obstaculitzada, reduint els subministraments nacionals i internacionals i augmentant la inseguretat alimentària. "Instem als governs a abordar aquests desafiaments de manera segura i proporcionada", assenyalen.

Noticias relacionadas

contador