ep placa con el logo del ico instituto del credito oficial en una de las puertas de acceso de la
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La Línia d'Avals del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, destinada a facilitar la liquiditat d'autònoms, pimes i empreses, i que garanteix les operacions concedides des del 18 de març, estarà operativa des d'aquest dilluns 6 d'abril, després que l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) i les entitats financeres han subscrit els corresponents convenis de col·laboració.

Es compleixen així els terminis que el Govern havia donat a l'ICO. Com ja va avançar 'Bolsamanía', l'acord s'establia 10 dies perquè aquest organisme disposés del que fos "necessari per a la posada en marxa de manera efectiva d'aquesta línia d'avals".

La Línia d'Avals es va aprovar amb una dotació de fins a 100.000 milions d'euros. El primer tram activat està dotat d'un import de 20.000 milions d'euros, dels quals el 50% es reserva per garantir préstecs d'autònoms i pimes.

No obstant això, l'Executiu es reserva un as a la màniga: podrà modificar les condicions dels 80.000 milions restants si ho considera necessari. És a dir, podrà reduir el percentatge avalat per sota del 80% (en el cas de les pimes) dels primers 20.000 milions.

A més, els bancs no estan sent proactius en la concessió de nou crèdit amb garantia estatal, ni el Govern vol que ho siguin, segons fonts del sector consultades per aquest mitjà. Únicament els estan concedint per a les renovacions de préstecs vells, cosa que veu bé el Banc Central Europeu (BCE), però contrasta amb la forta demanda de liquiditat de les companyies.

Les entitats financeres hauran de mantenir obertes les línies de circulant dels seus clients fins al 30 de setembre. També hauran de transferir als seus clients el benefici derivat de l'aval públic, en forma de rebaixes dels interessos o una extensió dels terminis, entre d'altres opcions. Tampoc no podran condicionar l'aprovació dels préstecs a la contractació per part del client de cap altre servei o producte.

Per assegurar un repartiment adequat dels avals entre els operadors financers (entitats de crèdit, establiments financers de crèdit, entitats de pagament i entitats de diners electrònics) s'ha aprovat una distribució separada dels dos trams.

A cadascun d'ells, l'import es distribuirà entre cada entitat financera en funció de la seva quota de mercat a tancament de 2019, en relació al crèdit a autònoms i pimes d'una banda i, d'altra banda, a grans empreses, segons la informació comunicada pel Banc d'Espanya.

També tindran accés a aquesta línia les entitats financeres que a tancament de 2019 no tinguessin saldo de crèdit registrat al Banc d'Espanya. Se'ls reservarà una quota agregada de l'1%.

A partir del 30 d'abril, els imports d'aval assignats i no utilitzats per les entitats es distribuiran entre la resta d'operadors que haguessin esgotat les seves línies, de manera proporcional a l'import d'aval que haguessin utilitzat fins a aquesta data.

Els avals concedits per l'ICO cobriran l'import principal del préstec impagat pel client, exclosos altres conceptes, com els interessos ordinaris o de demora.

Noticias relacionadas

contador