ep sebastian albella presidente de la comision nacional del mercado de valores cnmv
CNMV - Archivo

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha decidit suspendre des d'aquest dimarts la prohibició de constituir o incrementar les posicions curtes netes sobre accions admeses a cotització a la Borsa espanyola.

L'organisme supervisor ha informat aquest dilluns que aquesta decisió es produeix després d'analitzar l'evolució del mercat i de les circumstàncies que van motivar inicialment l'adopció d'aquestes mesures, i després de contactar amb els supervisors de valors europeus, que van adoptar una iniciativa similar.

La CNMV va prohibir el 17 de març per un termini d'un mes les posicions curtes als centres de negociació espanyols, tant a les Borses de Valors com al Mercat Alternatiu Borsari (MAB), com a resposta a la forta volatilitat del mercat a conseqüència de la crisi del coronavirus.

Posteriorment, va prorrogar aquesta mesura des del 18 d'abril fins al 18 de maig, totes dues dates incloses. No obstant això, aquesta prohibició quedarà suspesa des de les 23.59 hores d'aquest dilluns.

CINC PAÏSOS MÉS TAMBÉ SUSPENEN EL VETO

La decisió de la CNMV està en línia amb l'adoptada per als seus respectius mercats pels supervisors borsaris de França, Bèlgica, Àustria i Grècia, així com d'Itàlia, que ha avançat un mes el final de la prohibició a les posicions baixistes.

A més de l'anunci de la CNMV, l'ESMA ha confirmat la decisió de no prorrogar els seus respectius vetos a la constitució o l'increment de posicions curtes netes sobre accions per part de l'AMF de França, la FMA d'Àustria, la FSMA de Bèlgica i la HCMC de Grècia, que al costat del supervisor espanyol havien acordat a mitjan abril prolongar el termini de la prohibició fins al 18 de maig de 2020.

Així mateix, l'ESMA assenyala que la Comissió Nacional de la Societat de la Borsa d'Itàlia (Consob) ha decidit també posar fi després de la jornada d'avui a la prohibició de les posicions curtes sobre les accions negociades a la Borsa de Milà, en vigor des del passat 16 de març, i que tenia previst mantenir fins al 18 de juny.

El supervisor italià ha indicat que ha pres aquesta decisió en consideració a la normalització progressiva dels indicadors de risc del mercat italià, subratllant que continuarà vigilant de prop la situació general dels mercats financers.

D'altra banda, l'ESMA va informar que es manté fins al 16 de juny, amb la possibilitat de ser renovada, l'obligació de les forquilles de posicions curtes netes sobre accions de notificar a les autoritats nacionals rellevants quan aquestes posicions "arriben o superen l'0,1%" del capital emès en accions.

Noticias relacionadas

contador