• La CNMV recomana preguntar si hi ha alguna sospita
ep cnmv fachadala comision nacionalmercadovalores 20170524123703
EUROPA PRESS

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) continua amb la seva guerra contra 'els xiringuitos financers'. L'organisme ha ampliat el seu decàleg per prevenir-los. Així, demana a l'usuari obtenir sempre informació per escrit i recorda que són perillosos i "intenten enganyar".

Per ampliar les seves recomanacions, la CNMV ha afegit quatre recomanacions més.

1. Recordeu que els 'xiringuitos financers' són perillosos. La CNMV recorda que no es tracta d'entitats més o menys solvents o amb majors o menors habilitats en la gestió financera: "Estan fora de la legalitat i intenten enganyar".

El terme 'xiringuito financer' defineix de manera informal aquelles entitats que ofereixen i presten serveis d'inversió sense estar autoritzades per fer-ho. "Són perillosos perquè en la majoria dels casos l'aparent prestació d'aquests serveis és només una tapadora per apropiar-se del capital de les seves víctimes, fent-los creure que estan realitzant una inversió d'alta rendibilitat", explica l'organisme en una nota.

D'aquesta manera, apunta que és important tenir clar que els elevats rendiments que ofereixen solen ser massa bons per ser certs: "Només són l'esquer amb el que aconsegueixen que els inversors menys informats o més confiats els lliurin els seus estalvis. Quan no poden justificar les pèrdues, simplement desapareixen o canvien de nom".

2. Si sospiteu, pregunteu. Qualsevol inversió s'ha d'abordar amb suficient coneixement de les característiques i riscos del producte, de manera que és important tenir clars tots els extrems abans de comprometre el capital. L'inversor necessita temps per decidir-se i té dret a expressar i obtenir resposta a tots els dubtes. No obstant això, "els xiringuitos pressionen la víctima per obtenir una resposta afirmativa immediata, sense donar-li ocasió per reflexionar", alerta la CNMV.

Precisament una de les principals diferències entre les entitats autoritzades i els xiringuitos financers consisteix en que les primeres conviden l'inversor a plantejar els seus dubtes i li faciliten tota la informació necessària, mentre que "l'objectiu dels estafadors és confondre’l i fer-lo sentir ignorant, per que confiï en ells sense qüestionar els seus arguments", asseguren des de l'organisme.

3. Realitzeu preguntes sobre les característiques del servei i de la inversió. Aquestes són algunes de les preguntes que convé fer a la persona de contacte; es tracta d'un 'xiringuitos financer', "es mostrarà poc disposat a oferir respostes directes", apunta.

Així, les preguntes serien: com ha aconseguit el meu contacte? La seva entitat està registrada a la CNMV o al Banc d'Espanya? Quant de temps porta en aquest negoci? Quins són els riscos de la inversió? Quant puc perdre i en quines circumstàncies? Durant quant de temps puc mantenir la inversió?

4. Obtingueu informacions per escrit. Exigiu que us proporcionin respostes clares a aquest tipus de qüestions i sol·liciteu informació per escrit.

Finalment, la CNMV recorda que sempre, davant de qualsevol dubte, consulteu al telèfon d'atenció a l'inversor de la CNMV 900.535.015 o envieu una consulta mitjançant el formulari que podeu trobar a la Secció de l'Inversor de la CNMV.

Noticias relacionadas

contador