Japan, Nikkei, Tokyo, Asia

La borsa japonesa viu un dels millors moments. No només ha tancat la seva millor setmana des de l'octubre, sinó que, a més, cotitza al nivell més alt des del 1990. Els inversors es deixen portar per l'optimisme al voltant del possible acord sobre el sostre de deute als EUA, i obvien la pujada de la inflació que s'ha registrat a l'abril.

  • 37.934,76
  • 0,81%

"El rendiment superior dels mercats japonesos ha passat gairebé desapercebut fins aquesta setmana, ja que l'actual política monetària flexible del Banc del Japó ha contribuït a apuntalar els guanys recents. Només aquest mes, el Nikkei ha guanyat un 6%, encara que les xifres d'inflació de l'IPC japonès podrien ser motiu de preocupació per als responsables del BoJ, que busquen sospesar els riscos d'inflació, amb un augment dels preus subjacents del 3,4%”, ha comentat Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets UK, al seu comentari diari.

En concret, la inflació subjacent del Japó ha pujat al 3,4% interanual a l'abril, en línia amb les previsions dels economistes, però ha superat el 3,1% registrat al mes anterior i mantenint-se per sobre de l'objectiu del 2% fixat pel banc central. La inflació general també s'ha elevat des del 3,2% del març al 3,5% del mes d'abril.

Precisament, sobre la inflació comenten des de Pantheon Macroeconomics que "el principal motor és l'acceleració dels preus dels aliments, encara que la inflació no energètica en general també puja, gràcies a l'efecte retardat de l'augment dels costos d'importació". Per això, "creiem que el Banc del Japó reconeixerà la probabilitat de noves pujades dels preus dels aliments".

Com diuen els experts de la companyia britànica, "el Japó encara és lluny d'un cicle de creixement autosostingut, els salaris reals estan caient i les perspectives mundials són ombrívoles per al segon semestre". "El BoJ ha anunciat que iniciarà una revisió de la política monetària que durarà 18 mesos, però és poc probable que introdueixi canvis significatius a la reunió del 16 de juny", conclouen.

Tot i això, els inversors semblen haver donat més importància al fet que els EUA podrien evitar el tan temut impagament. I és que el líder republicà al Congrés nord-americà, Kevin McCarthy, ha dit que l'acord és a prop, tant que podria ser votat a la Cambra de Representants "la setmana que ve". Les seves paraules van impulsar l'S&P 500 i el Nasdaq als seus nivells de tancament més alts des de l'agost del 2022, i el Japó ha seguit l'estela marcada per Wall Street.

De fet, el Nikkei 225 ha pujat un 0,77% i ha tancat als 30.808,35 punts, mantenint-se així al nivell més alt des del 1990, mentre que el Topix ha avançat un 0,18% fins als 2.161,69 punts. marcant la seva sisena ratxa de guanys. Els inversors estan, a més, molt pendents de la cimera del G7 que arrenca aquest divendres a Hiroshima.

A la resta de mercats de la regió Àsia-Pacífic, el sentiment ha estat desigual. Així, l'índex australià S&P/ASX 200 ha guanyat un 0,59% fins als 7.279,5 punts, mentre que el Kospi sud-coreà ha pujat un 0,89% per acabar als 2.537,79. El Kosdaq ha avançat un 0,27% fins als 841,72 punts. Tot i això, les borses xineses s'han desmarcat d'aquesta tendència: l'índex Hang Seng de Hong Kong ha caigut un 1,15% i el Shanghai Composite ha cedit un 0,34% a la Xina continental. El Shenzhen Component ha registrat lleugeres pujades del 0,15%.

Noticias relacionadas

contador