ep 26 february 2020 hessen wiesbaden hessian minister president volker bouffier r and president of
Frank Rumpenhorst/dpa

El Banc Central Europeu (BCE) es dota de més flexibilitat per comprar deute comunitari. Aquest dimecres va fer públic que està obert a reactivar el programa de compres il·limitades de deute públic (OMT) si fos necessari per mitigar la crisi generada pel coronavirus Covid-19, segons va avançar 'Bloomberg'. Avui dijous ha indicat que el programa de compres d'emergència en cas de pandèmia (PEPP per les seves sigles en anglès) que va aprovar la setmana passada (amb una dotació de 750.000 milions d'euros), no estarà subjecte a les restriccions dels seus altres programes d'adquisició d'actius.

El programa OMT és una eina anunciada el 2012 per qui aleshores era president de l'institut emissor, Mario Draghi, que mai no va arribar a utilitzar-se. Tres anys més tard, la Justícia europea la va ratificar, després que els jutges alemanys posessin en dubte la seva legalitat pel que fa a la prohibició de finançament monetari dels Estats membres de la UE.

Les fonts anònimes citades per 'Bloomberg' asseguren que la posada en marxa del programa va ser esmentada de manera puntual durant la reunió extraordinària que va celebrar la setmana passada i que va concloure amb l'anunci d'un programa de compra d'actius per 750.000 milions d'euros.

L'activació de les OMT suposaria igualar la resposta del BCE a la de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), que aquesta setmana va assegurar que compraria actius de manera il·limitada durant el temps que considerés oportú per mitigar les conseqüències del coronavirus. Aquest dimarts, l'índex Dow Jones d'Industrials va repuntar un 11,4%, l'alça més forta en una sola jornada des de 1933, després de l'anunci de la Fed i davant les perspectives d'acord entre els partits Republicà i Demòcrata als Estats Units sobre un pla d'estímuls de dos bilions de dòlars (1,84 bilions d'euros).

MANS LLIURES

Aquest dijous, en una decisió del Consell de Govern del BCE, publicada pel Diari Oficial de la Unió Europea, el banc central declara que "per a garantir l'eficàcia" del PEPP, no s'aplicaran les limitacions sobre tinences consolidades aplicades als seus anteriors programes de compra de deute.

D'aquesta manera, el BCE podrà deixar d'aplicar el límit del 50% per codi ISIN en el cas d'instruments de renda fixa negociables admissibles emesos per organitzacions internacionals i bancs multilaterals de desenvolupament admissibles, així com la restricció d'un 33% per codi ISIN en el cas d'altres instruments de renda fixa negociables admissibles.

Així mateix, el BCE subratlla que, encara que les compres de deute públic continuaran guiant-se en la seva distribució per la clau per la subscripció del capital de la institució, abordarà les seves compres sota aquest programa "amb un enfocament flexible, a fi d'evitar que les pertorbacions actuals de la corba del deute sobirà agregat de la zona de l'euro es tradueixin en noves distorsions de la corba de tipus d'interès", a més de comprar instruments de renda fixa amb terminis de venciment inferiors als adquirits conformement a programes anteriors.

Noticias relacionadas

contador