ep jerome powell president de la fed
-/Federal Reserve /dpa - Archivo

Barra lliure il·limitada de liquiditat. Jerome Powell es va disfressar aquest dimecres de 'Buzz Lightyear', el cèlebre ninot de 'Toy Story', i va prometre als mercats compres il·limitades d'actius i tipus al 0% durant uns quants anys, almenys fins a final de 2022.

I amb aquest panorama, el Nasdaq va marcar un nou màxim històric per sobre de 10.000 punts. Els inversors continuen comprant renda variable, sobretot del sector tecnològic, mentre el banc central dels EUA promet que farà tot el que sigui necessari per frenar els efectes de la pandèmia.

Powell va defensar els estímuls il·limitats del banc central per la incertesa sense precedents causada pel coronavirus, contra els que critiquen que la Fed està provocant una bombolla a Wall Street amb aquests estímuls il·limitats.

"Volem que els mercats funcionin; no busquem un nivell particular. Si haguéssim d'aturar-nos perquè pensem que els preus dels actius són massa alts, què passaria amb aquestes persones a les quals se suposa que estem servint?", es va preguntar en roda de premsa.

"Ni tan sols no pensem en apujar els tipus. Ni tan sols no ens ho hem plantejat", va contestar Powell a una altra qüestió. "Els missatges de la Fed afavoreixen als actius de risc", assegura Edward Moya, analista d'Oanda. "La Fed està decidida a mantenir una liquiditat adequada en el sistema i està disposada a fer el que sigui necessari", afegeix Naeem Aslam, expert d'Ava Trade.

La Reserva Federal de Nova York va especificar que les compres de la Fed seran de 80.000 milions de dòlars al mes per a compres de bons del Tresor i 40.000 milions més en valors recolzats per hipoteques. En total, 120.000 milions de dòlars mensuals.

Un altre missatge molt rellevant que ha llançat Powell és que la Fed discuteix la possibilitat de controlar la corba de rendiment dels bons i que ho continuarà fent en futures reunions. Va ser una manera de preparar els mercats per a un futur anunci en aquest sentit.

L'organisme monetari no vol perdre el control sobre el deute després que la rendibilitat del bo del Tresor americà a 10 anys hagi repuntat aquestes últimes jornades. No obstant això, el seu missatge va provocar una caiguda del rendiment del bo a 10 anys fins al 0,72%.

Per acabar, Powell va voler donar un missatge compromès però al mateix temps optimista. "Veig una recuperació completa a llarg termini, amb una forta creació d'ocupació durant els mesos vinents, no una depressió econòmica", va afirmar, tot i ser complicat fer previsions.

I va prometre que "continuarem sent agressius fins que la crisi passi i torni la confiança". Disfressat de 'Buzz Lightyear', Powell anirà 'fins a l'infinit i més enllà' i no va dubtar ni un moment a fer tot el que calgui per controlar aquesta crisi.

Noticias relacionadas

contador