ep archivo   march 22 2020   new york new york united states deserted wall street and new york stock
Jonathan Alpeyrie - Archivo

Guanys a Wall Street després de tancar aquest dimecres amb pèrdues lleus i molt lluny de màxims intradia. Els inversors continuen descomptant la possibilitat cada vegada més gran que els Estats Units entri en recessió per l'enduriment monetari de la Reserva Federal (Fed) per contenir la inflació.

  • 17.493,62
  • -1,24%

En aquest sentit, el president del banc central, Jerome Powell, ha reconegut aquest dimecres que és "una possibilitat", tot i que ha reiterat el compromís de l'organisme per controlar els preus als propers mesos. "La inflació ens ha sorprès a l'alça i hi pot haver més sorpreses", va afirmar.

A més, va reconèixer que les taxes més altes no faran gaire per reduir els creixents costos d'aliments i gasolina. "No podem fer res per abaixar els preus del petroli", va admetre. Tot i això, ha afegit que "la majoria dels indicadors d'inflació recents suggerien que havíem d'accelerar el ritme de pujades de tipus. L'estabilitat dels preus és la base de l'economia i el mercat ha llegit raonablement bé la nostra reacció".

Powell, que no es va mostrar preocupat per la correcció de les borses, ha tornat a comparèixer aquest dijous davant del Comitè Bancari del Senat, i ha reiterat el compromís de la Fed a reduir la inflació. Tot i això, ha reconegut que "un aterratge suau de l'economia és molt difícil per la guerra a Ucraïna"

DADES ECONÒMIQUES

Aquest dijous, el Departament de Treball nord-americà ha publicat les xifres de les peticions setmanals per desocupació, que han baixat fins a les 229.000 des de les 231.000 registrades a la setmana anterior, encara que a un ritme més lent que el que anticipava el consens (227.000).

A més a més, s'han publicat els indicadors d'activitat PMI avançats de juny. I tant el PMI manufactures com el PMI serveis s'han situat clarament per sota del que s'esperava. El PMI serveis ha baixat fins als 51,6 dels 53,4, per sota del 53,5 esperat. I el PMI manufacturer ha baixat fins als 51,2 des dels 53,6, per sota del 53,7 esperat.

EL PETROLI SEGUEIX CAIENT

Encara que Powell va assenyalar que la Fed pot fer poc per baixar el preu del cru, el cert és que el barril de petroli West Texas puja un 0,3% (106,52 dòlars) i el Brent avança un 0,4% (112,32 dòlars).

Ambdues referències continuen allunyant-se dels seus màxims mensuals marcats a nivells de 125 dòlars, ja que els inversors ja estan descomptant obertament que hi pot haver una recessió global que redueixi la demanda durant els propers mesos.

Per exemple, els experts del banc nord-americà Citi han elevat la probabilitat que l'economia mundial sucumbeixi la recessió fins al 50% per les polítiques dels bancs centrals per rebaixar la inflació.

I la gestora de bons Pimco espera "una recessió als dos propers anys" i ha alertat del risc d'"accidents financers" per l'enduriment monetari dels bancs centrals, una tesi similar a la que defensa BlackRock, la gestora més gran del món.

L'altre gran factor negatiu que llasta les borses, la guerra a Ucraïna, no té aspecte de solucionar-se a curt termini. Rússia busca reforçar la relació amb els BRICS (Brasil, Sud-àfrica, Índia i Xina) mentre talla el gas a Europa i redobla la seva ofensiva sobre l'est d'Ucraïna.

ANÀLISI TÈCNICA DEL DOW JONES

El Dow Jones “es mou en els mínims anuals i fa tan sols unes sessions es deixava un buit baixista, recordatori de la fortalesa actual de les vendes. Els alts nivells de sobrevenda ens fan pensar en un rebot, però quins preus hauria de superar?

El primer nivell de resistència és als 31.000 punts. Si aconsegueix superar aquests preus es llançarà a cobrir el darrer buit baixista que presenta als 31.392 punts”, explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"Si aconsegueix anul·lar aquest buit, el més normal és que puguem veure una extensió de les pujades fins als màxims de l'altre buit baixista que va deixar als 32.272 punts, aquest mateix mes de juny. Aquests preus són molt importants i mentre que no aconsegueixi superar-los, hauríem d'extremar la prudència”, afegeix aquest expert.

En altres mercats, l'euro es deprecia un 0,5% (1,0507 dòlars). A més, l'unça d'or puja un 0,08% (1.840 dòlars); i el bitcoin rebota un 2,6% ($20.583).

Noticias relacionadas

contador