ep archivo   el presidente de la reserva federal de estados unidos jerome powell en la rueda de
RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS - Archivo

El president de la Reserva Federal, Jerome Powell, ha assenyalat aquest dimecres, durant la presentació de l'Informe de Política Monetària de la Fed als legisladors del Congrés, que el banc central està decidit a reduir la inflació i té la capacitat i les eines per aconseguir-ho. A més, ha avisat que “la inflació ens ha sorprès a l'alça i hi pot haver més sorpreses”.

La inflació als Estats Units es manté molt per sobre de l'objectiu del 2% i, per a la Reserva Federal, cal reduir-la "si volem tenir un període sostingut de condicions sòlides al mercat laboral que beneficiïn tothom".

En el seu repàs a la situació econòmica actual, Powell ha afirmat que les condicions econòmiques són generalment favorables, amb un mercat laboral fort i una demanda persistentment alta, i per això "està ben posicionada per manejar una política monetària més estricta".

Tot i això, Powell ha puntualitzat que "l'augment en els preus del petroli i altres matèries primeres que va resultar de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia està impulsant els preus de la gasolina i el combustible i està creant una pressió alcista addicional sobre la inflació. I és probable que els bloquejos relacionats amb COVID-19 a la Xina exacerbin les contínues interrupcions de la cadena de subministrament".

En el context econòmic actual, que es troba en ràpida evolució, “la política monetària de la Fed s'ha anat adaptant i ho continuarà fent. El Comitè va reiterar que anticipa que els augments continus en el rang objectiu seran apropiats. Les condicions financeres s'han endurit des de la tardor passada i ara s'han endurit significativament, cosa que reflecteix tant les mesures de política que ja hem pres com les mesures anticipades”.

Powell ha destacat que els augments continus de les taxes seran apropiats i que el ritme de canvis continuarà depenent de les dades i l'evolució de les perspectives de l'economia. "Prendrem les nostres decisions reunió per reunió i continuarem comunicant el nostre pensament amb la màxima claredat possible. El nostre enfocament general és utilitzar les nostres eines per reduir la inflació a la nostra meta del 2% i mantenir ben ancorades les expectatives d'inflació a llarg termini. Durant els propers mesos, buscarem proves convincents que la inflació està baixant”.

El president de la Reserva Federal ha remarcat que des de "la Fed farem tot el que puguem per assolir els nostres objectius d'estabilitat de preus i ocupació màxima".

"NO PODEM FER RES PER ABAIXAR ELS PREUS DEL PETROLI"

La senadora Elizabeth Warren ha advertit Powell que els continus augments dels tipus d'interès podrien "portar aquesta economia a la recessió" sense aturar la inflació.

El banquer central ha reconegut que és una "possibilitat", però que no és el resultat que tenen previst, tot i que "els esdeveniments dels darrers mesos a tot el món han fet que sigui més difícil per a nosaltres aconseguir el que volem, que és una inflació del 2% i un mercat laboral fort”.

Els senadors republicans també han ressaltat que les polítiques com les regulacions sobre la indústria energètica intensifiquen les pressions sobre els preus. "Tenim un desastre en aquest moment", ha afegit John Kennedy.

Powell ha emfatitzat que creu que una política monetària més estricta serà una eina efectiva contra la inflació, i ha dit que creu que l'economia està ben posicionada per manejar taxes més altes. Tot i això, també ha assenyalat que les taxes més altes no faran gaire per reduir els creixents costos d'aliments i gasolina. "No podem fer res per abaixar els preus del petroli".

El president de la Fed ha insistit que "les pujades de taxes addicionals estan descomptades, és l'apropiat. La majoria dels indicadors d'inflació recents suggerien que havíem d'accelerar el ritme de pujades de tipus. Comprenem tot l'abast del problema de la inflació, ho estem abordant. L'estabilitat dels preus és la base de l'economia i el mercat ha llegit raonablement bé la nostra reacció”.

VALORACIÓ DELS EXPERTS

Els experts de Pantheon Macroeconomics han destacat que “Powell ha emfatitzat la determinació de la Fed de veure una forta caiguda de la inflació i ha repetit el missatge de la reunió que les taxes pujaran fins que els formuladors de polítiques vegin proves convincents que la inflació està baixant. Creiem que el col·lapse dels propers mesos serà un factor clau perquè la Fed redueixi el ritme d'ajust a finals de l'estiu, si no tan aviat com al juliol, però el text busca fer la impressió que quan la inflació comenci a caure, serà per les recents alces de taxes”.

Berenberg ha apuntat que "una recessió no està garantida. Es pot evitar si la Fed té sort i la inflació cau, restaurant el poder adquisitiu real, i si els colls d'ampolla a la cadena de subministrament global s'alleugen, facilitant la producció i distribució global i reduint els costos de producció, però, fins i tot si s'evita una recessió, la desacceleració de la demanda induïda per la Fed reduirà els marges i generarà una disminució dels guanys i augmentarà la desocupació. La magnitut de l'augment de la desocupació depèn de manera crítica de les respostes empresarials a la desacceleració de la demanda de productes.

contador