mercados portada personas sombas

Les principals borses mundials han estat registrant pujades importants durant les últimes setmanes. Sense anar més lluny, l'Ibex ha arribat als 10.000 punts, nivells que no es veien des de maig de 2018. Tot fa pensar que els mercats li han perdut la por al coronavirus. Hi ha qui veu en aquesta complaença un risc molt greu.

Així ho ha assenyalat Peter Oppenheimer, cap de capital global de Goldman Sachs, que assegura que "l'impacte del coronavirus pot ser subestimat a causa dels preus actuals de les accions". L'expert va més enllà i afirma que "els riscos de correcció són alts".

Si s'analitza el comportament de la borsa després de la crisi del SARS el 2003, les dades criden a la calma. Un mes després de declarar-se l'epidèmia, l'Ibex havia avançat un 10,54% i el S&P 500 ho va fer un 14,59%. No obstant això, la situació actual presenta força diferències amb la de fa 17 anys.

L'economia actual xinesa és "sis vegades més gran ara que abans". El turisme xinès, per exemple, representa el 0,4% del PIB mundial, de manera que els dies de treball perduts a la Xina equivalen a un descans no planificat de dos mesos per a tot els Estats Units, assenyala l'expert.

Encara que als mercats no hi hagi tingut lloc una situació tan catastròfica com en un primer moment es podia pensar, a nivell empresarial s'estan començant a notar les conseqüències. Una de les perjudicades més recents ha estat Apple. La tecnològica ha llançat a principis de setmana un 'profit warning' sobre els seus resultats, a conseqüència de l'impacte del brot de coronavirus sobre la producció dels seus telèfons i sobre la demanda dels seus productes a la Xina.

Per a Saxo Bank, la reducció de beneficis d'Apple és tan sols "la punta de l'iceberg". D'aquesta manera, es confirmaria allò que molts pensen però pocs diuen: o la situació millora, o bé es produirà una onada de 'profit warnings' durant els pròxims mesos.

En tal cas, la situació econòmica s'agreujaria en el futur,i la pilota seria a la teulada dels bancs centrals, en concret del BCE i la Fed. Tots dos organismes han demostrat que estan disposats a actuar per sostenir l'economia i els mercats, si és necessari.

Noticias relacionadas

contador