traders-preocupados-comportamiento-indices-wall-street
Reuters
40.003,59
  • -
  • -

Wall Street redueix les fortes pèrdues superiors a l'1,5% registrades a l'obertura de 2019 i cotitza amb signe mixt després que la Borsa de Nova York tanqués dilluns passat el seu pitjor mes de desembre des de la Gran Depressió de 1931.

El Dow Jones va acumular un descens mensual del 8,7%, el seu pitjor comportament durant el dotzè mes de l'exercici des de 1931 i el seu pitjor mes des del febrer de 2009. El 2018, el Dow va baixar un 5,6%, el seu any més baixista des de 2008. L'S&P 500 es va desplomar un 9,2% el desembre, mentre el Nasdaq va perdre un 9,5%. El 2018, l'S&P 500 va baixar un 6,2%, mentre el Nasdaq va cedir un 3,9%.

L'entorn continua sent volàtil i complicat, a causa dels temors dels inversors d’una frenada econòmica més acusada de la que ha descomptat el mercat fins al moment.

Les dades publicades aquesta matinada a la Xina han revifat aquests temors, ja que l'índex manufacturer Caixin de desembre ha baixat fins a 49,7 des de 50,2, per sota del 50,1 esperat. Dades inferiors a 50 punts indiquen contracció de l'activitat, cosa que no ha agradat als operadors.

A més, The New York Times ha publicat els dubtes de Robert Lighthizer, negociador de Donald Trump en les disputes comercials amb la Xina, sobre la possibilitat d'arribar a un acord amb el gegant asiàtic. Les dues nacions comencen aquesta setmana a Pequín la primera ronda de converses per arribar a una solució abans que acabi la treva comercial, el proper 2 de març.

EMPRESES I ANÀLISI TÈCNICA

Al panorama empresarial, les accions de Tesla cauen més del 5% després que el fabricant de cotxes elèctrics hagi publicat xifres de lliurament d'automòbils per sota del que s'esperava.

A més, Netflix baixa més del 2% després d'una valoració negativa de la companyia SunTrust sobre l'evolució de la seva base de subscriptors, una de les principals mètriques per al distribuïdor de continguts en línia.

Pel que fa a l’anàlisi tècnica, l'S&P 500, que cotitza als 2.506 punts, té una clara zona de suport en els mínims anuals que va marcar dimecres passat als 2.346 punts i que coincideixen també amb la mitjana mòbil de 200 sessions. "I per sota, ja no hi ha res fins a la zona dels 2.130 punts, els màxims de 2015", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

EL CONSELL DE JACK BOGLE

Jack Bogle, fundador del fons d'inversió Vanguard Group, ha recomanat als inversors reduir la seva exposició en renda variable i augmentar l'exposició en productes de renda fixa. En la seva opinió, és recomanable baixar fins al 60% des del 70% les accions en cartera i elevar del 30% al 40% la part de bons.

"Els arbres no creixen fins al cel, i veig núvols a l'horitzó. No sé quan arribaran, però una mica de precaució extra hauria de ser la consigna", ha assegurat en declaracions recollides per CNBC.

En la seva opinió, l'estratègia adequada no consisteix a sortir completament del mercat o intentar anticipar quan formarà un sòl. En lloc d'això, Bogle aconsella "pensar realment el risc que estàs disposat a assumir" i fer alguns moviments defensius.

PETROLI I DIVISES

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 1,5%, fins als 44,74 dòlars. L’'or negre' va tancar l'any amb una caiguda acumulada del 25%, el seu primer saldo anual negatiu des de 2015. I això malgrat haver marcat màxims dels últims quatre anys als 76,40 dòlars a principis d'octubre.

Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,8%, fins als 1,1375 dòlars. En un any caracteritzat per la fortalesa del 'bitllet verd', la moneda comunitària va marcar un mínim anual als 1,1216 dòlars el passat 12 de novembre. Per la seva banda, el màxim anual es va situar als 1,2557 dòlars a principis de febrer.

RENDIMENT DELS BONS

I al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 2,65%, mentre que el rendiment del bo a 2 anys baixa fins al 2,5%, de manera que el diferencial entre les dues referències s'inicia el any en 15 punts bàsics.

La possible inversió de la corba de tipus entre les dues referències ha estat i seguirà sent un dels temes estrella als mercats durant els últims mesos. Sobretot perquè aquesta inversió ha anticipat les últimes recessions als EUA i va camí de produir-se en un moment molt madur de l'actual cicle econòmic, que l'any que ve pot convertir-se en el més llarg de la història nord-americana.

Noticias relacionadas

contador