new york stock exchange, nyse, markets, wall street, us. photo: grant wickes
Grant Wickes (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ ) No changes made

Wall Street registra fortes caigudes properes al 2% amb el focus centrat en la dada d'inflació als EUA, que es publicarà dimecres, els confinaments a la Xina, que amenacen la cadena global de subministrament; i la guerra a Ucraïna, que segueix tensionant l'escenari geopolític i el preu de les matèries primeres.

  • 17.037,65
  • -2,05%

Els índexs novaiorquesos van tancar la cinquena setmana baixista consecutiva, cosa que no passava des del 2011. L'S&P 500 i el Nasdaq van marcar mínims anuals en preus de tancament.

Els inversors esperen la dada d'inflació als Estats Units del mes d'abril per calibrar si finalment es produeix una desacceleració al ritme de pujada de l'IPC. "Si es compleixen els pronòstics, i modera el ritme de creixement interanual, és factible que els mercats de bons i de renda variable occidentals reaccionin positivament, cosa que ajudarà també l'elevat nivell de supervenda que mostren molts valors i els principals índexs", expliquen des de Link Securities.

En qualsevol cas, "tant la guerra d'Ucraïna com els confinaments a la Xina, producte de l'estratègia de 'covid-zero', són dos factors clarament inflacionistes, que impediran que aquesta variable pugui moderar el seu comportament en la mesura que seria desitjable, almenys durant els propers mesos", argumenten.

Aquests experts afegeixen que la retirada d'estímuls monetaris dels bancs centrals per l'elevada inflació "endurirà sens dubte les condicions de finançament i, amb tota seguretat, provocarà una sensible desacceleració del creixement econòmic a nivell global", raó que explica el comportament negatiu de les borses fins a la data.

Segons la seva opinió, "la qüestió és si els bancs centrals seran o no capaços d'impedir un 'aterratge brusc' de les economies mundials, fet que, si no ho aconsegueix, podria provocar a mitjà termini l'entrada en recessió d'algunes de les principals economies desenvolupades", el principal temor del mercat.

GUERRA A UCRANIA I CONFINAMENTS A LA XINA

Sobre la guerra a Ucraïna, el president rus, Vladimir Putin, ha defensat aquest dilluns la invasió d'Ucraïna i ha manifestat que va ser una decisió "correcta" per part de Moscou. Per part seva, els països del G7 han anunciat que tallaran les importacions de petroli i gas rus, encara que la Unió Europea no ha pogut acordar un embargament total del petroli rus, a causa de l'oposició d'Hongria, Eslovàquia i República Txeca.

Un altre factor negatiu per al mercat és la debilitat econòmica a la Xina pels confinaments massius, que es poden prolongar durant tot el mes de maig. El port de Xangai està operant al 25% de la seva capacitat i les exportacions s'han desplomat davant del mes de març, fet que suposa problemes addicionals per a les indústries dels països desenvolupats i més inflació.

Per part seva, el fundador de Microsoft, Bill Gates, ha comentat que "els que tenen una visió pessimista del panorama econòmic global tenen una base sòlida per al seu argument". Segons la seva opinió, "és probable que els tipus d'interès augmentin prou per causar una desacceleració econòmica mundial".

El barril de cru West Texas baixa un 2,02% (107,55 dòlars) i el barril Brent cedeix un 1,86% (110,30 dòlars), mentre que l'euro es deprecia un 0,06% (1,0544 dòlars). A més, l'unça d'or cau un 0,75% (1.868 dòlars). Finalment, el bitcoin es deixa un 4,25% (33.123 dòlars); i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys es relaxa fins al 3,12%.

Noticias relacionadas

contador