trump-a-lie-aide-a-l-ukraine-et-enquete-sur-biden-temoigne-un-diplomate

La comissió d'investigació sobre l'impeachment de la Cambra de Representants ha conclòs que el president dels Estats Units, Donald Trump, va usar el seu poder per pressionar Ucraïna per tal de propiciar una investigació per presumpta corrupció contra el precandidat demòcrata Joe Biden, el seu "rival polític", per influir en les eleccions presidencials de 2020.

La comissió, formada al seu torn per les comissions de Supervisió, Reforma i Afers Exteriors, ha publicat aquest dimarts l'informe de la investigació que va començar el passat mes de setembre per determinar si hi ha fonament per celebrar un judici polític contra Trump.

"La investigació de l'impeachment (...) ha destapat un perllongat esforç de mesos per part del president Trump per usar els poders de la seva oficina per sol·licitar la ingerència estrangera en el seu nom en les eleccions de 2020", afirma el president de la comissió, Adam Schiff, a l'informe.

Els investigadors sostenen que Trump va retorçar la política exterior dels Estats Units cap a Ucraïna, i va soscavar amb això la seguretat nacional dels Estats Units, per aconseguir dues investigacions "políticament motivades" per afavorir la seva reelecció.

D'una banda, es refereix a la conversa telefònica que Trump va mantenir el passat 25 de juliol amb el president ucraïnès, Volodimir Zelenski, en què li demana que anunciï una investigació contra "el rival polític que (el mandatari nord-americà) semblava témer més", Biden, i sobre "la desacreditada teoria que va ser Ucraïna, no Rússia, que va interferir en les eleccions presidencials de 2016".

"Per obligar el president ucraïnès a dur a terme la seva aposta política, Trump va condicionar dos actes oficials a l'anunci públic de les investigacions: una anhelada visita a la Casa Blanca i l'ajuda militar essencial dels Estats Units que Ucraïna necessitava per lluitar contra el seu adversari rus", ha precisat.

La ja famosa trucada amb Zelenski va servir de detonant del procés d'impeachment, si bé, Schiff aclareix que aquesta "rigorosa prova" no va ser "ni el principi ni el final dels esforços de Trump per doblegar la política exteriors dels Estats Units pel seu benefici personal".

"Va ser una dramàtic 'crescendo' dins d'una llarga campanya de mesos dirigida pel president de la qual alts càrrecs estaven a l'aguait o van ser partícips actius", entre ells el vicepresident Mike Pence; el cap de Gabinet, Mick Mulvaney; el secretari d'Estat, Mike Pompeo; el cap de l'Estat Major de les Forces Armades, James McConville; i el secretari d'Energia, Rick Perry, indica.

Schiff subratlla que "les proves del mal comportament del president són aclaparadores". "La decisió de seguir endavant amb la investigació de l'impeachment no és una que prenguéssim a la lleugera (...) No obstant això, els alarmants fets i accions detallades en aquest informe no ens deixen més opció que procedir", sosté.

La comissió d'investigació acusa igualment Trump d'obstruir la investigació de l'impeachment: "De fet, és difícil imaginar un cas més fort o més complet d'obstrucció que el protagonitzat pel president des que va començar la investigació".

TRUMP, REINCIDENT

Els investigadors han determinat així mateix que "el mal comportament del president no va ser quelcom aïllat, no va ser producte d'un president ingenu", sinó que "els esforços per implicar Ucraïna a les eleccions presidencials de 2020 es van realitzar per un president que va ser triat el 2016 gràcies a una campanya sense precedents d'interferència electoral duta a terme per Rússia a favor seu".

En la seva opinió, "amb aquest historial, la sol·licitud d'una nova ingerència estrangera va ser l'acte d'un president deslligat, no d'un escarmentat per l'experiència". "Va ser l'acte d'un president que es va creure impune i va decidir usar els seus vasts poders per garantir la seva reelecció", asseveren. Per això, consideren que Trump "no pot al·legar la ignorància dels perniciosos efectes (dels seus actes) de forma creïble".

En referència a això, també han esmentat el fet que Trump no només es va ratificar durant la seva xerrada amb Zelenski, que va considerar "perfecta", sinó que fins i tot va animar altres països -concretament la Xina- a emprendre investigacions similars contra Biden. "Amb totes aquestes declaracions i accions, el president es va convertir en l'autor del seu propi procés d'impeachment" estimen.

Noticias relacionadas

contador