un trader travaille a la bourse de new york nyse 20230106154614

Per fi demòcrates i republicans han arribat a un acord sobre el sostre del deute als EUA. Després de setmanes d'àrdues negociacions, i amb les advertències de la secretària del Tresor, Janet Yellen, sobre la data límit en què el país es quedaria sense diners i podria entrar en 'default' pressionant els dos bàndols, han aconseguit acostar postures i han acordat una sèrie de mesures que evitaran l'impagament dels Estats Units. Això, segons els experts, portarà un ral·li d'alleujament a les borses.

"El fet que avui tant Wall Street com la borsa londinenca es mantinguin tancats per la celebració de festivitats locals farà que els volums de contractació siguin molt reduïts, en línia amb el que ha passat durant les últimes sessions. Esperem, però, que els inversors tornin a apostar pel risc, en el que es pot considerar un petit 'ral·li d'alleujament', que va començar divendres, ja que és molt poc probable que els EUA entri en default", apunten els analistes de Link Secutities al seu comentari diari de mercats.

I a la mateixa línia s'expressa Stephen Innes, soci director de SPI Asset Management. "Els mercats han rebotat a l'alça després de conèixer que s'ha aconseguit un acord provisional sobre el límit de deute durant el cap de setmana. Provisional en el sentit que s'espera que el projecte de llei sigui sotmès a votació per un Congrés bipartidista i tímid a finals d'aquesta setmana, i sempre hi ha una possibilitat, per petita que sigui, que els republicans de línia dura puguin soscavar els esforços de McCarthy", comenta sobre l'acord aconseguit pel president de la Cambra de representants, Kevin McCarthy, i el president dels EUA, Joe Biden.

Segons la seva opinió, "cal esperar un lleu repunt d'alleujament en cas de resolució, ja que els inversors discrecionals tornen a centrar-se en la miríada de preocupacions que els han mantingut fermament al bàndol baixista durant més d'un any, especialment amb el discurs de la Reserva Federal i les dades econòmiques dels EUA, cada vegada més favorables".

A Link també creuen que tot i que l'acord ha de ser encara ratificat per les dues cambres del Congrés dels EUA, "tot i l'oposició de les ales més radicals dels partits republicà i demòcrata" s'aconseguiran "tant a la Casa de Representants, controlada pels republicans, com al Senat, on els demòcrates tenen majoria, les majories necessàries perquè la llei arribi al president Biden a finals d'aquesta setmana per ser ratificada”.

Cal recordar que aquest cap de setmana Yellen ha endarrerit de l'1 de juny al 5 del mateix mes l'anomenat dia 'X', a partir del qual els EUA no podran fer front als seus compromisos de pagament, cosa que segons els experts de Link " dona un marge de maniobra més gran a les dues cambres per a la tramitació de la llei".

"Amb aquest tema espinós en vies de solució, a partir d'ara els inversors tornaran a centrar la seva atenció tant en la macroeconomia com en els fonamentals que presenten les diferents companyies cotitzades, almenys així esperem que sigui", diuen.

I, sobretot, a la Reserva Federal (Fed), que està veient que la inflació no baixa al ritme que li agradaria, per la qual cosa s'obre la possibilitat que el banc central nord-americà torni a apujar els tipus d'interès a la reunió del seu Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) de juny. Fins ara es pensava que ja havia acabat amb les alces.

HAURIA DE COMPTAR AMB EL SUPORT SUFICIENT

Per part seva, els estrategs de Rabobank reconeixen que encara que l'acord no és "en absolut un fet consumat", creuen que "hauria de comptar amb el suport suficient tant de republicans com de demòcrates per aprovar-ho abans de la data 'X' revisada per Janet Yellen, dilluns que ve".

Sembla que el projecte de llei es presentarà al Congrés dimecres, amb l'esperança d'una ràpida aprovació tant a la Cambra de Representants com al Senat. "Cap de les parts està satisfeta amb els termes de l'acord, cosa que probablement suggereix que assoleix l'equilibri adequat", opinen els analistes del banc holandès.

Destaquen que el sostre del deute se suspendrà durant dos anys, "temps suficient perquè Biden arribi a les eleccions presidencials del 2024", i que els republicans han aconseguit de Biden concessions en matèria de despesa que limiten el creixement de la despesa no essencial al 0% a l'any fiscal 2024 i només a l'1% a l'any fiscal 2025.

"Això representa una retallada en termes reals, però no ha estat suficient per a alguns dels falcons fiscals del Partit Republicà, que han assenyalat que, amb aquest acord, el deute nacional arribarà als 35 bilions de dòlars el 2025", apunten. Així mateix, remarquen que als demòcrates progressistes "els molesta que Biden hagi acceptat retallar la despesa".

Com diuen a Rabobank, "si calgués reduir el dèficit, aquests membres estarien a favor d'augmentar els impostos com a mitjà per fer-ho". Tot i això, aquests experts creuen que "s'ha tornat a una fugida endavant en quant al deute i que la repressió financera continua sent l'única estratègia real de reducció del deute que té alguna perspectiva de funcionar realment". Cosa que, en qualsevol cas, "requeriria l'ajuda dels nostres amics de la Reserva Federal".

En qualsevol cas, a l'entitat holandesa creuen que malgrat l'acord, "s'acosta una altra setmana d'argúcies sobre el sostre de deute, però almenys ens acostem al final (per ara)". I és que ara es plantegen moltes preguntes noves: Es desenvoluparà sense problemes la tramitació de l'acord al Congrés o hi haurà intents de fer malbé l'acord en l'últim minut? “Què significa la reducció de l'impuls fiscal per a la liquiditat del dòlar i els mercats emergents?” I dona l'acord sobre el deute a la Reserva Federal via lliure per a més enduriment?” Tot això es resoldrà, previsiblement, aquesta setmana.

Noticias relacionadas

contador