joe biden presidente eeuu nueva2
@POTUS

Les negociacions entre republicans i demòcrates per elevar el sostre de deute dels Estats Units i evitar un impagament avancen cap a un acord, segons han publicat diversos mitjans financers nord-americans, tot i que encara no s'ha tancat un pacte definitiu.

Aquest divendres, Bloomberg publica que les dues parts han reduït diferències. Els republicans volen un compromís per retallar la despesa pública durant dos anys abans de permetre un augment de l'endeutament. La principal diferència rau en la quantia d'aquesta retallada de despesa.

Segons informa Financial Times, el pacte fixaria la trajectòria de la política fiscal als EUA fins al 2025. A més, s'estan negociant mesures per accelerar els permisos de grans projectes d'infraestructura i afegir nous requisits de treball als programes de la seguretat social.

"McCarthy i jo hem tingut diverses converses productives i, de fet, el nostre personal continua reunint-se mentre parlem, i estan progressant”, va comentar aquest dijous a la tarda Joe Biden. "Crec que arribarem a un acord que ens permeti avançar i protegeixi els treballadors d'aquest país”.

Per part seva, el líder republicà McCarthy ha assenyalat que "hem estat parlant amb la Casa Blanca tot el dia, hem estat anant i venint, i no és fàcil. Es necessita un temps, i estem treballant àrduament per a un acord".

Si s'arriba aviat a un pacte, dimarts es perfila com el dia probable per a la votació a la Cambra de Representants, controlada pels republicans, ja que dilluns és festiu nacional als Estats Units.

Posteriorment, el Senat, controlat pels demòcrates, llavors hauria d'actuar amb rapidesa per enviar-lo a la mesa del president abans de l'1 de juny, data en què la Secretària del Tresor, Janet Yellen, ha dit que el seu departament podria quedar-se sense efectiu.

AVISOS DE LES AGÈNCIES DE RATING

L'avenç en les negociacions es produeix després que dues agències de valoració hagin alertat els Estats Units sobre possibles rebaixes de qualificació creditícia per la incertesa sobre aquest assumpte.

L'agència de qualificació DBRS Morningstar va col·locar aquest dijous els ratings 'AAA' a llarg termini dels Estats Units en revisió, amb implicacions negatives, com a reflex del risc "que el Congrés no augmenti o suspengui el sostre del deute de manera oportuna".

La qualificadora canadenca es va unir, així, a Fitch Ratings que dimecres va situar la valoració 'AAA' dels Estats Units en perspectiva negativa davant la falta d'avenços en les negociacions per assolir un acord sobre el deute.

Per part seva, Deusche Bank ha advertit que "mancant una resolució negociada, no es pot descartar una rebaixa de la qualificació dels bons del Tresor nord-americà o fins i tot un impagament".

Aquesta possibilitat, encara que no s'inclou al seu escenari base, provocaria "una greu crisi als mercats financers", i ja s'han produït "alguns primers indicis que els inversors estan començant a cobrir les posicions", tot i que la renda variable "ha resistit bé fins ara", assenyalen des del banc alemany.

Noticias relacionadas

contador