ukraine biden s attend a une incursion russe previent moscou d un desastre 20220124122322

Joe Biden, president dels Estats Units, ha declarat que el país nord-americà imposarà sancions financeres a Rússia per la "invasió" d'Ucraïna: "Sancionarem el deute sobirà de Rússia perquè no pugui finançar-se als mercats occidentals". També ha posat sota el focus el gran banc rus VEB i el seu banc militar, així com tres personalitats.

Les sancions bancàries prohibiran a les institucions financeres nord-americanes processar transaccions per al VEB i per al banc militar rus, el PSB. Això deixaria els bancs fora de les transaccions amb dòlars nord-americans, la moneda de reserva mundial.

El mandatari nord-americà ha assenyalat que aquestes sancions han estat coordinades amb els seus aliats sobre el que considera que és l'inici del començament d'una invasió russa d'Ucraïna; prèviament, Alemanya havia anunciat el bloqueig de certificació al gasoducte Nord Stream 2. Així mateix, ha avançat sancions sobre diversos membres de la Duma.

El 46è president ha avisat que faran tot el que estigui a la mà per protegir els consumidors i les empreses nord-americanes davant l'augment dels preus de l'energia. “Defensarem la llibertat, però tindrà un cost per a nosaltres”, ha reconegut Biden, alhora que ha garantit el subministrament de gas i petroli.

El líder de l'executiu nord-americà ha confirmat que continuaran prestant assistència defensiva a Ucraïna i reforçant els seus aliats de l'OTAN. “He demanat que es despleguin més tropes a Estònia, Lituània i Letònia”, ha explicat Biden, que ha afegit que “són moviments defensius”. "Els Estats Units i els seus aliats defensaran tots els racons del territori de l'OTAN perquè Rússia pot anar molt més lluny", ha afegit Biden.

Per la seva banda, la Unió Europea a través de Josep Borrell, alt representant de la Unió Europea a Afers Exteriors, ha esbossat un pla per sancionar persones i entitats relacionades amb la Duma Estatal russa davant aquest darrer moviment. Entre ells hi ha responsables de la presa de decisions d'entitats que proporcionen suport financer o material i bancs.

PUTIN ENVIA LES FORCES ARMADES A DONETSK I LUGANSK

Tot això arriba després que el president rus, Vladimir Putin, hagi ordenat les Forces Armades russes entrar a les regions de Donetsk i Lugansk, la independència de les quals ha reconegut Rússia aquest dilluns.

El mateix decret signat aquest dilluns per Putin per al reconeixement de les dues entitats preveu el desplegament de militars russos en el marc d'una "missió de manteniment de la pau". Aquestes tropes restaran a Donetsk i Lugansk "en funcions de manteniment de la pau" fins que es culmini el tractat d'amistat, cooperació i assistència mútua que preveu el tercer punt del decret.

"Considero reconèixer immediatament la independència de les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk i demano a l'Assemblea Federal ratificar els acords d'amistat i col·laboració amb elles", va declarar el president rus al final del discurs d'aquest dilluns que va precedir la firma del decret.

Noticias relacionadas

contador