nordstreamcb113

El canceller d'Alemanya, Olaf Scholz, ha anunciat el bloqueig de la certificació del gasoducte Nord Stream 2, dissenyat per portar gas natural des de Rússia directament al territori alemany, després que el president rus, Vladimir Putin, reconegués les regions separatistes a l'est d'Ucraïna i digués que les tropes russes es traslladarien a l'àrea per actuar com a forces de pau.

Scholz ha afegit que Alemanya no reconeixerà com a territoris russos les províncies de Donetsk i Lugansk, mentre que la Unió Europea i els EUA preparen sancions econòmiques a Moscou.

És una de les primeres conseqüències directes de la intervenció russa a Ucraïna. El gasoducte, que connecta les reserves russes amb la zona occidental d'Europa a través del mar Bàltic, ja està completat, però el funcionament encara estava pendent dels certificats d'operativitat a Alemanya.

Scholz ha sol·licitat al Ministeri d'Economia la retirada d'un informe sobre la seguretat del subministrament, clau per a la certificació final del gasoducte. "Sembla tècnic, però és una mesura necessària en termes administratius i legals", ha dit el canceller germànic, que ha justificat la mesura perquè "la situació actual és completament diferent".

SANCIONS DE LA UE I DELS EUA

"Amb els nostres socis europeus estem preparant sancions específiques contra aquells que van prendre part en aquesta decisió il·legal", ha dit aquest dilluns l'ambaixador francès davant l'ONU, Nicolas de Rivière.

L'ambaixadora dels Estats Units, Linda Thomas-Greenfield, va dir per part seva que l'anunci de Putin suposava una amenaça directa no només per a Ucraïna, sinó per a qualsevol altre Estat membre sobirà de les Nacions Unides.

"El president Putin està posant a prova el nostre sistema internacional. Està posant a prova la nostra determinació i veient fins on ens pot portar a tots", va dir. "Vol demostrar que, mitjançant la força, pot convertir l'ONU en una farsa. Hem d'actuar junts en resposta a aquesta crisi".

Noticias relacionadas

contador