ucraniacbfrontera3

El sector bancari europeu està caient amb força aquest dilluns (EuroStoxx Banks: -6%), liderant els descensos a Europa, durant un dia de retallades generalitzades. Els inversors digereixen totes les notícies d'aquest cap de setmana al voltant d'Ucraïna i Rússia, amb múltiples sancions dirigides al país comandat per Vladimir Putin.

"Els esdeveniments del cap de setmana han suscitat el temor que la crisi geopolítica s'agreugi. El DAX alemany perd més d'un 2%, mentre que el FTSE 100 està trencant el suport important següent, als 7.400 punts. Valors com Deutsche Bank, Société Générale i Unicredit es desplomen més d'un 7% enmig de les pors sobre el que podria significar per als seus homòlegs europeus l'exclusió de certs bancs russos del sistema SWIFT", explica Victoria Scholar, cap d'anàlisi d'Interactive Investor.

Els bancs també són els pitjors valors dins de l'IBEX 35. Santander s'enfonsa un 5%, seguit per Sabadell (-4,5%), BBVA (-4,16%), Bankinter (-3,6%), CaixaBank ( -3,43%)... A Europa, destaquen, a més, les fortíssimes caigudes de més del 10% en ING, amb important exposició a Rússia.

PUTIN, "FORA DE CONTROL"

Mentre els diferents països anunciaven les seves sancions a Rússia, el president rus va ordenar aquest diumenge posar les forces nuclears en alerta vermella. "Fa la sensació d'estar 'fora de control'", assenyalen els experts de Link Securities al referir-se al líder rus.

Recorda Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de la companyia, que Rússia és el tercer productor de petroli més gran del món després dels EUA, que és el més gran, i després d'Aràbia Saudita; i és el major exportador mundial de gas natural -prove a prop del 50% del gas que utilitza Alemanya i gairebé un terç del que consumeix Europa-. Rússia també és un important productor de blat, alumini, níquel i altres metalls.

"És per això que, en un moment en què els mercats de petroli, gas i metalls estan experimentant escassetat de subministraments i una demanda ferma, les interrupcions en la producció russa podrien fer pujar els preus i afectar particularment els països que depenen en gran mesura de les exportacions russes", explica aquest analista.

"Per tant, la preocupació ara de molts inversors és saber el veritable abast que la guerra d'Ucraïna i, especialment les sancions imposades a Rússia, tindran a les economies occidentals, ja que l'impacte a l'economia d'Ucraïna i a la de la mateixa Rússia serà devastador", precisa Fernández-Figares.

Noticias relacionadas

contador