petroleo-pozo

El petroli nord-americà ha superat aquest dijous els 90 dòlars per barril per primera vegada des del 2014. El cru West Texas Intermediate, referència del petroli nord-americà, puja més d'un 2% per cotitzar fins als 90,16 dòlars per barril. L'última vegada que els preus van superar la marca dels 90 dòlars va ser a l'octubre del 2014. Per la seva banda, el cru Brent, de referència internacional, puja un 1,7% per cotitzar als 91 dòlars. El Brent va superar els 90 dòlars el 26 de gener passat.

Segons dades publicades per CNBC, el WTI ha pujat gairebé un 20% des de començament d'any, i el 2021 va pujar més del 50%. A mesura que els preus del petroli pugen, diversos analistes de Wall Street han pronosticat un petroli de 100 dòlars.

Ed Moya, d'Oanda, ha apuntat que "el mercat del petroli està tan ajustat que qualsevol xoc a la producció farà que els preus es disparin. La producció de l'OPEP+ està en control de creuer amb la seva estratègia d'augment gradual, cosa que significa que el petroli sembla que farà una carrera cap als 100 dòlars molt aviat”.

Aquesta setmana, l'OPEP i els seus aliats productors de petroli, grup conegut com a OPEP+, han decidit mantenir el que s'ha anunciat prèviament i augmentar la producció del març en 400.000 barrils diaris. La mesura es produeix en un moment en què el grup s'ha enfrontat a la pressió, fins i tot dels EUA, per augmentar la producció en un esforç per alleujar la ràpida apreciació dels preus del petroli.

"El mercat continua sent alcista respecte als preus del petroli, com ho ha estat des del maig del 2020, quan l'OPEP+ va promulgar talls en la seva producció que van portar el petroli de territori negatiu a un salt força raonable lluny dels 100 dòlars per barril", ha declarat l'analista sènior de mercats petroliers de Rystad Energy, Louise Dickson, a CNBC.

"L'expectativa predominant és que el mercat, malgrat alguns cops a la baixa causats pels ensurts de la demanda pandèmica, continuarà cotitzant a l'alça al petroli, ja que hi ha una escassetat real d'oferta tant a la visió a curt com a llarg termini", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador